Lula a Macron spustili udržateľný ekonomický plán pre Amazóniu

Prezidenti Brazílie a Francúzska - Luiz Inácio Lula da Silva a Emmanuel Macron - spustili program zameraný na získanie jednej miliardy eur ako investícií do bioekonomiky v Amazónii na území Brazílie a Francúzskej Guyany. Kancelária francúzskeho prezidenta to oznámila na úvod Macronovej štátnej návštevy v Brazílii.

27.03.2024 07:04
Luiz Inácio Lula da Silva / Emmanuel Macron / Foto: ,
Prezidenti Brazílie a Francúzska - Luiz Inácio Lula da Silva (uprostred) a Emmanuel Macron (druhý zľava) s predstaviteľmi domorodého obyvateľstva a miestnych komunít v Amazónii na ostrove Combu pri Beléme na severe Brazílie, 26 marca 2024
debata (6)

Avizovaný program je súčasťou medzinárodného plánu, ktorý chcú títo dvaja lídri presadzovať pred environmentálnym summitom COP30, ktorý sa bude konať v Beléme na severe Brazílie v roku 2025.

Cieľom týchto dvoch krajín je získať v priebehu nasledujúcich štyroch rokov miliardu eur z verejných a súkromných investičných zdrojov pre brazílsku Amazóniu a dažďový prales vo Francúzskej Guyane.

Tento spoločný plán musí spájať „ochranu a trvalo udržateľné obhospodarovanie lesov“ s hospodárskym rozvojom týchto území, a to tak, že rozhodovanie bude vychádzať z názorov a potrieb pôvodného obyvateľstva a miestnych komunít, uvádza sa vo vyhlásení prezidentov.

„Budeme podporovať domorodé obyvateľstvo a miestne komunity v Amazónii, ktoré zohrávajú zásadnú úlohu pri ochrane biodiverzity prostredníctvom svojich tradičných znalostí a praktík lesného hospodárstva,“ píše sa v pláne.

Francúzsko, siedma najväčšia ekonomika na svete, a Brazília, ktorá je deviata najväčšia ekonomika, sa považujú za kľúčových hráčov na geopolitickej scéne poznačenej rivalitou medzi Čínou a Spojenými štátmi.

Paríž vníma Brazíliu ako most k veľkým rozvíjajúcim sa ekonomikám, ktorých hlasy sa Brazília snaží posilniť prostredníctvom svojho predsedníctva v G20 a členstva v skupine BRICS+.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #amazónia #Emmanuel Macron #Luiz Inácio Lula da Silva