Advokáti mužov, ktorí sú podozriví v prípade útoku v Moskve, dostávajú vyhrážky smrťou

Štátom určení advokáti, ktorí obhajujú podozrivých v prípade útoku na zábavno-koncertný komplex Crocus City Hall v Moskve, dostávajú vyhrážky smrťou. Ich autori od právnikov žiadajú, aby odmietli účasť na súdnom konaní.

27.03.2024 08:59
APTOPIX Russia Shooting Foto: ,
Jeden z podozrivých v prípade útoku na Crocus City Hall prichádza v sprievode polície a príslušníka FSB na súd v Moskve, 24. marec 2024
debata (7)
Útok v Moskve, desiatky mŕtvych. Videá zo sociálnych sietí
Video

V stredu o tom informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) odvolávajúca sa na aktivistku Jevu Merkačovovú, ktorá sa v rámci siete občianskych komisií (ONK) venovala monitorovaniu dodržiavania ľudských práv vo väzniciach či záchytných táboroch pre ilegálnych migrantov.

Crocus City Hall po útoku zachvátil požiar.
Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...
+19Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...

Podľa Merkačovovej obhajcovia obvinených dostávajú vyhrážky smrťou, ktoré sú adresované aj ich rodinným príslušníkom. Zdroje na príslušnom súde v Moskve pritom uviedli, že ani jeden z prizvaných advokátov nechcel dobrovoľne obhajovať podozrivých zo spáchania útoku v Moskve.

Crocus City Hall Čítajte viac Počet obetí útoku pri Moskve vzrástol na 143, zadržali 11 ľudí. Ruskí tajní pátrajú po ukrajinskej stope

Merkačovová poznamenala, že štátom prideľovaní právnici vopred nevedia, aký prípad dostanú. Trestný poriadok im zakazuje vzdať sa raz akceptovaného prípadu.

Prípad útoku v Crocus City Hall sa vyšetruje na základe podozrenia, že došlo k spáchaniu teroristického činu. Podľa najnovších oficiálnych údajov v dôsledku útoku zahynulo 139 ľudí a 182 ich bolo zranených.

Chlapec, hrdina. Zachránil ľudí pred teroristami
Video

Súd v Moskve v noci na pondelok rozhodol o vzatí do väzby prvých štyroch obvinených – údajných vykonávateľov ú­toku.

IS-K, Islamský štát, hrozba, plagát Islamistov Čítajte viac Pomstíme mučenie Tadžikov, zaútočíme opäť, vyhráža sa Islamský štát. Krivé obvinenia Ukrajiny ohrozujú Rusov

Súdne pojednávanie s nimi bolo neverejné. Na podozrivých bolo badať stopy po bití. Podľa RFE/RL dvaja z predvedených mužov údajne priznali vinu. Všetkým obvineným hrozí doživotné väzenie.

V súvislosti s týmto prípadom vzal súd v utorok do väzby už v poradí ôsmu podozrivú osobu – muža, ktorý jednému z predpokladaných útočníkov prenajal byt.

Vyšetrovanie teroristického útoku pri Moskve
Video

Aj tento muž zostane vo väzbe najmenej do 22. mája – napriek tomu, že sa pred súdom bránil tvrdením, že byt v Krasnogorsku v metropolitnej oblasti Moskvy prenajímal cez aplikáciu v mobile.

Medzi väzobne stíhanými je aj posledný majiteľ bieleho auta značky Renault, ktorý útočníci pri útoku používali. Muž pred súdom vypovedal, že toto auto predal bratovi svojej manželky a že bol šokovaný, keď ho videl v spravodajstve z miesta teroristického ú­toku.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac Ukrajina ako obetný baránok? Kremeľ zvaľuje vinu za masaker na Kyjev, aby zakryl vlastné zlyhanie. Podozrivých mučili
7 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok v Moskve