Počet obetí teroristického útoku v Moskve stúpol na 140. Ruská polícia loví migrantov

Počet obetí teroristického útoku v Krasnogorsku na predmestí Moskvy stúpol na 140. Zomrel jeden z ťažko zranených, uviedol podľa médií ruský minister zdravotníctva Michail Muraško.

27.03.2024 13:10
debata
Útok v Moskve, desiatky mŕtvych. Videá zo sociálnych sietí
Video

„Bohužiaľ, jeden zo zranených, ktorý bol v kritickom stave, zomrel. Lekári urobili všetko, čo bolo možné,“ povedal minister novinárom. V kritickom stave zostávajú ešte štyria ranení, 19 je vo vážnom stave. V nemocniciach je stále osem desiatok ranených, vrátane šiestich detí.

Hasiči a záchranári ukončili pátranie po obetiach v troskách koncertnej siene v stredisku Crocus City Hall v Krasnogorsku. Na predbežnom zozname zabitých je 120 mien, identifikovaných obetí. Podľa posledných údajov pri útoku teroristov utrpelo celkovo 360 ľudí, napísal na svojom webe portál Kommersant.

Crocus City Hall po útoku zachvátil požiar.
Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...
+19Pohľad na miesto teroristického útoku na okraji...

Niektorí ruskí predstavitelia na čele s prezidentom Vladimirom Putinom sa bez dôkazov pokúšajú spojiť útok s Ukrajinou, ktorá akúkoľvek účasť odmietla, a Západom, ktorý však Moskvu niekoľko dní pred udalosťou varoval pred plánmi extrémistov. Túto americkú výstrahu Putin verejne odmietol ako pokus o zastrašovanie a vydieranie.

Alexandr Lukašenko Čítajte aj Lukašenko popiera tvrdenia Moskvy: Teroristi utekali najprv do Bieloruska

K útoku sa prihlásila afganská odnož teroristickej organizácie Islamský štát, ktorá podľa médií verbuje medzi migrantov z postsovietskej Strednej Ázie. Ruské úrady kvôli útoku zadržali 11 ľudí, vrátane štyroch predpokladaných páchateľov. Pred súd sa postavili zatiaľ ôsmi podozriví. Sedem z nich pochádza z Tadžikistanu, ôsmy, ktorý predpokladaným útočníkom prenajal byt, je pôvodom z Kirgizska.

Traja zo štyroch podozrivých v nedeľu pred...
Všetkým trom hrozí doživotný trest odňatia...
+1Moskovský súd obvinil Dalerdžona Mirzojeva...

Ruská polícia po útoku sprísnila kontroly migrantov v Moskve, minimálne na moskovských súdoch prudko vzrástol počet prípadov, ktoré sa týkajú porušovania pravidiel pri vstupe do Ruska cudzincami, upozornila ruská redakcia BBC. Len v pondelok bolo na súdoch zaregistrovaných 784 takýchto prípadov, zatiaľ čo za celý predchádzajúci týždeň ich bolo 1106. Tieto prípady spravidla končia vyhostením. Súdy neuvádzajú podrobnejšie údaje, a tak ich nemožno analyzovať, ale podľa BBC existujú známky svedčiace o tom, že polícia venuje zvýšenú pozornosť Tadžikom.

IS-K, Islamský štát, hrozba, plagát Islamistov Čítajte aj Pomstíme mučenie Tadžikov, zaútočíme opäť, vyhráža sa Islamský štát. Krivé obvinenia Ukrajiny ohrozujú Rusov

„Polícia na ulici zoberie skoro všetkých migrantov, na ktorých narazí, zvlášť ak majú pasy Tadžikistanu. Všetkých odvezú na strážnici, kde ich preveria a polovičku prepustia,“ opísal jeden nemenovaný advokát. Zástupcovia Tadžickej diaspóry očakávajú vlnu vyhosťovania, dodala BBC a pripomenula, že niečo podobné sa už stalo v novembri 2011, keď ruské úrady vyhostili stovky Tadžikov v reakcii na rozhodnutie zadržať ruského pilota a skonfiškovať lietadlo, s ktorým bez povolenia núdzovo pristál v Tadžikistane.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kremeľ #Islamský štát #Tadžikistan #teroristický útok v Moskve