USA: Rusko schádza z cesty demokracie

Americký viceprezident Dick Cheney obvinil Rusko z odchyľovania sa od cesty k demokracii a vyzval ho, aby prestalo zneužívať svoje energetické zásoby na "vydieranie". Jeho vyjadrenie prichádza v dobe ochladzovania vzťahov medzi Washingtonom a Moskvou.

04.05.2006 12:01
debata

„Rusko má pred sebou voľbu,“ vyhlásil Cheney na schôdzke lídrov Baltského a Čierneho mora v litovskom Vilniuse.

Podľa jeho slov sa oponenti reforiem v Rusku „pokúšajú zničiť pokrok dosiahnutý za ostatné desaťročie“, keď prijímajú kroky na obmedzovanie ľudských práv. Varoval prezidenta Vladimira Putina, že niektoré kroky zo strany Moskvy by mohli poškodiť jej vzťahy s inými krajinami.

Napriek tomu však pred zástupcami postkomunistických štátov vo Vilniuse americký viceprezident dodal: „Nikto z nás neverí tomu, že Rusko je predurčené stať sa (naším) nepriateľom.“

Ako ďalej povedal, členovia skupiny G8 plánujú na júlovom summite v Petrohrade odkázať Moskve, že „sa nemá čoho báť a môže len získať spoluprácou so silnými stabilnými demokraciami na svojich hraniciach“.

V prejave, v ktorom predovšetkým ocenil demokratické reformy vo východoeurópskych krajinách, tiež poukázal na údajné zneužívanie rozsiahlych energetických zdrojov zo strany Ruska na zastrašovanie svojich susedov. 

„Neslúži to žiadnemu legitímnemu účelu, ak sa ropa a plyn stávajú nástrojmi na zastrašovanie a vydieranie,“ povedal.

Rusko, ktoré sa snaží udržať si pozíciu energetického giganta, sa stalo v tomto roku terčom medzinárodnej kritiky po tom, ako na krátku dobu zatiahlo kohútiky na potrubiach, ktorými smeruje plyn na Ukrajinu, a výrazne zvýšilo cenu dodávok plynu.

Cheney tiež obvinil Moskvu z obmedzovania práv a slobôd – či už ide o práva v oblasti vierovyznania, médií alebo politiky.

Americký viceprezident v príhovore vyzval Bielorusko, ktoré je spojencom Ruska a ktoré USA označujú za „poslednú diktatúru v Európe“, na prepustenie opozičných predstaviteľov zatknutých po nedávnych prodemokratických protestoch.

debata chyba