Cheney opäť kritizoval Moskvu

Americký viceprezident Dick Cheney zopakoval svoje kritické pripomienky na adresu Ruskej federácie, ktoré odzneli už vo štvrtok počas jeho pobytu v Litve, aj pri piatkovej návšteve Kazachstanu.

05.05.2006 18:50 , aktualizované: 20:01
debata

„USA nevidia v Rusku nepriateľa, ale regionálneho spojenca. Znepokojuje nás však istý odpor, ktorý kladie táto krajina demokratickému vývoju,“ vyhlásil hosť z Washingtonu po stretnutí s kazašským prezidentom Nursultanom Nazarbajevom v Astane.

Moskva ostro odmietla slová amerického viceprezidenta, ktorý vo Vilniuse obvinil Rusko z odchyľovania sa od cesty k demokracii a vyzval ho, aby prestalo zneužívať svoje energetické zásoby na „vydieranie“.

„Prejav pána Cheneyho je podľa nášho názoru plný subjektívneho hodnotenia Ruska i procesov, ktoré u nás prebiehajú. Tieto poznámky sú pre nás úplne nepochopiteľné,“ vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peškov.

Popredný špecialista pre oblasť zahraničnej politiky v Štátnej dume Konstantin Kosačov označil slová Dicka Cheneyho za jeho osobný názor, ktorý neodzrkadľuje postoj americkej vlády, ani prezidenta Georgea Busha.

Kremľu blízky politológ Gleb Pavlovskij považuje Cheneyho výroky za „jasný signál antiruskej kampane“. Ak podľa neho podobný názor zastáva aj prezident USA, možno na strategické partnerstvo medzi Washingtonom a Moskvou zabudnúť.

USA a Kazachstan uzavreli viacero dohôd v záujme zabezpečenia nukleárneho materiálu na území postsovietskej stredoázijskej republiky. Dick Cheney mal údajne v Astane lobovať aj za výstavbu plynovodu, ktorý by smeroval do Európy, avšak mimo územia Ruskej federácie. Kazachstan je pri vývoze nerastného bohatstva zatiaľ odkázaný na tranzit cez ruské teritórium. O tomto projekte rokoval vo štvrtok v Astane aj príslušný komisár Európskej únie Andris Piebalgs.

debata chyba