Cheney pozýva Balkán do EÚ a NATO

Americký viceprezident Dick Cheney v Dubrovníku vyjadril podporu balkánskym štátom Macedónsku, Albánsku i Chorvátsku pri ich úsilí o vstup do NATO a EÚ. Americký viceprezident na summite tzv. Jadranskej charty uviedol, že tieto tri krajiny svojím vstupom dopomôžu k "obnove" NATO i EÚ.

07.05.2006 12:48
debata

 Jadranskú chartu podpísalo Albánsko, Chorvátsko a Macedónsko s USA v máji 2003. Jej cieľom je uľahčiť integráciu týchto krajín do Severoatlantickej aliancie. Tirana, Záhreb i Skopje dúfajú v plnoprávne členstvo v NATO od roku 2008.

Cheney zároveň pochválil úsilie troch balkánskych krajín o demokratické reformy a uviedol, že ich podiel na vojenských operáciách v Iraku a Afganistane je „veľmi dôležitým krokom“.

Cheney pricestoval do Dubrovníka v sobotu a stretol sa s prezidentom Stipem Mesičom a premiérom Ivom Sanaderom. Jeho pobyt v chorvátskom prístavnom meste sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Polícia podľa informácií médií doslova „vyčistila“ centrum Dubrovníka.

Ako píše internetové vydanie chorvátskeho denníka Večernji list, do jeho redakcie v sobotu večer niekoľkokrát zavolal anonym a pohrozil, že „viceprezidenta v Dubrovníku čaká snajper“. Dubrovnícka polícia zatiaľ neposkytla informácie o tom, či sa vyskytlo viac podobných prípadov.

debata chyba