Viceprimátor Košíc bral miliónový úplatok

Pri preberaní úplatku včera polícia prichytila košického viceprimátora Eugena Čuňa z SDKÚ. Spolu s advokátom z Kráľovského Chlmca zobral milión korún v sídle stavebnej firmy KAME – SLOVAKIA GROUP. Obaja už sedia v cele predbežného zadržania.

12.03.2004 07:42
debata

,,Predstaviteľ tejto stavebnej firmy, ktorý peniaze odovzdával, spolupracoval s políciou a v prípade vystupoval ako svedok," povedal minister vnútra Vladimír Palko.

Do dvoch dní sudca rozhodne, či pôjdu do vyšetrovacej väzby. Úplatkárske peniaze mali byť odmenou za to, že stavebná firma dostane objednávku za 181 miliónov korún na výstavbu obecných bytov. Podľa Palka však existuje podozrenie, že z celkovej provízie 18 miliónov korún sa deväť miliónov vyplatilo už skôr.

Primátor Košíc Zdenko Trebuľa popiera, že Čuňova aktivita súvisí s mestom. ,,Predpokladám, že obvinenie sa týka aktivít z predchádzajúceho pôsobenia viceprimátora," vyhlásil Trebuľa. ,,Mechanizmy, ktoré sa týkajú schvaľovania ekonomických procesov, sú na Magistráte mesta Košice natoľko transparentné, že znemožňujú, aby sa takéto obvinenie spájalo s jeho pôsobením vo funkcii môjho námestníka," dodal. Hovorkyňa magistrátu Zuzana Bobriková doplnila, že mesto Košice nie je v priamom obchodnom vzťahu k spoločnosti KAME. Spolupracovala s ňou len košická mestská časť sídlisko Dargovských hrdinov.

Dzurindova SDKÚ, ktorá Čuňa do funkcie nominovala, vyhlásila, že jej záleží na dôslednom vyšetrení prípadu a uplatnení zákonnosti v plnej šírke. ,,Politické konzekvencie prijmú stranícke orgány na príslušnom stupni," píše sa v stanovisku strany.

Objednávku na osemnásť nájomných domov so 150 bytmi na košickom sídlisku Dargovských hrdinov získala akciová spoločnosť KAME – SLOVAKIA GROUP v roku 2002. V tom čase Čuňo ešte nebol viceprimátorom. Firma dostala objednávku na základe prísľubu, že mestskej časti Košice Dargovských hrdinov venuje pozemky na výstavbu za symbolickú jednu korunu. Neskôr pritom vysvitlo, že časť z nich nie je majetkovo vyrovnaná. Byty mala firma postaviť v priebehu jedného roka. Vlani na jeseň však stál iba jeden obytný dom. Poslanci mestskej časti pritom zistili, že firme sa do jesene 2003 vyplatilo už takmer sto miliónov korún. Vyústilo to do vyslovenia nedôvery starostovi Ladislavovi Lumtzerovi a podania trestného oznámenia za spreneveru.

So zástupcom spoločnosti KAME Marošom Merjavým sa Pravde nepodarilo spojiť. Telefónne číslo firmy nie je uvedené v telefónnych informáciách. Chýba v nich aj telefónne číslo k adrese Merjavého v obci Seňa, ktorá sa nachádza v obchodnom registri. O tom, že firma KAME vôbec sídli v Košiciach na Popradskej ulici 68, informuje iba hárok papiera formátu A4 na jej budove.

V prípade, že Čuňa uzná súd vinným z trestného činu brania úplatku, hrozí mu až osemročné väzenie.

debata chyba