Auto, v ktorom zomrel vodič, nevybuchlo náhodou

Výbuch auta počas jazdy v blízkosti centra Žiaru nad Hronom si vyžiadal jednu obeť. Má ísť o tamojšieho 29-ročného advokáta a mestského poslanca Mareka Rakovského. Jeho totožnosť polícia zatiaľ nepotvrdila. Auto nevybuchlo náhodou, policajný zdroj Pravde potvrdil, že príčinou bol nástražný systém.

02.07.2013 10:15 , aktualizované: 19:00
Žiar, auto, výbuch Foto: ,
Polícia dokumentuje prípad výbuchu auta v Žiari nad Hronom, pri ktorom zahynul vodič auta.
debata (117)

Prípad prevzala Národná kriminálna agentúra. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu úkladnej vraždy. Polícia začala pracovať s viacerými verziami jej motívu. Jednou z nich je podľa informácií Pravdy súvis s prácou mladého právnika v urbárskej spoločnosti, kde bol predsedom. Osobné auto, ktoré patrilo Rakovskému, vybuchlo v utorok krátko pred deviatou hodinou ráno počas jazdy na ulici v tesnej blízkosti základnej školy a panelákov. Po výbuchu pokračovalo ešte niekoľko desiatok metrov, zastavilo mimo cesty a horelo.

Len rana a potom oheň

„Bola to strašná rana, ako by vybuchol plyn. Auto začalo horieť a zotrvačnosťou išlo ešte vyše päťdesiat metrov. Horelo to a potom začali strieľať aj pneumatiky. Určite to nebola nejaká porucha, muselo byť niečo pod autom,“ hovorí muž v stredných rokoch, ktorý bol v blízkosti výbuchu. Vystrašení zostali aj ľudia, ktorí tu bývajú alebo pracujú. „Nevedeli sme, čo sa deje. Len rana a potom oheň. Vraj ich tam bolo viac, neviem, čo je na tom pravdy,“ povedala mladá žena, ktorá neďaleko pracuje. Výbuch počul aj poslancov sused a z toho, čo sa stalo, je zhrozený. „Medzi ľuďmi sa hovorí, že to má byť on. Poznám ho ako dobrého človeka, srandistu, keď sme ako penzisti sedeli na lavičke, vždy sa pristavil,“ povedal krátko po výbuchu Karol Šindler.

Hoci pôvodné správy hovorili o troch obetiach, polícia potvrdila iba jednu. „Bola nájdená jedna uhorená osoba na mieste vodiča,“ uviedla dopoludnia banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Výbuch a jeho následky otriasli celým mestom. Nikto z ľudí, ktorých sme oslovili, si nedokáže predstaviť, prečo k nemu došlo. „Je to zdrvujúca a šokujúca správa, pretože ide o mestského poslanca, mladého človeka, ktorý bol veselý, prekypoval energiou a hlavne v poslednej dobe mal veľké plány vybudovať športovisko, na ktoré získal dotáciu z jednej nadácie. Tešil sa, že sa mu to podarilo. Sme z toho úplne zdesení,“ reagoval hovorca mesta Martin Baláž.

Aj jeho poslanecký kolega Michal Žurav, ktorý v mestskom zastupiteľstve zastupuje ten istý volebný obvod, zostal šokovaný. Pracuje v blízkosti miesta, kde auto Volkswagen Passat, v ktorom sa Rakovský vozil, vybuchlo. Spolupracovalo sa im dobre, boli kamaráti. „Aktívny, veselý človek. Pomáhal som mu na projekte ihriska, teraz sme s jeho výstavbou chceli začať,“ hovorí. Naposledy sa stretli v sobotu, keď boli blahoželať novozvolenému primátorovi. „Bol veselý, uvoľnený a ani náznak, že by ho niečo škrelo alebo trápilo. Nikdy mi nedal najavo, že by mal nejaké obavy, že by sa mu niekto vyhrážal,“ pokračuje Žurav.

Súvisí vražda s prácou?

Rakovský ako mestský poslanec, kandidoval ako nezávislý, pracoval v normotvornej komisii, ktorá sa podieľa na tvorbe všeobecne záväzných nariadení mesta. Bol tiež predsedom žiarskeho urbárskeho a pasienkového spoločenstva. Pred viac ako rokom pracoval pre advokátsku kanceláriu Soukeník-Štrpka, potom prešiel podľa našich informácií na vlastnú prax a nezamestnával nikoho. Ako nám potvrdila advokátska komora, až doteraz bol aktívnym advokátom. Mal priateľku.

S čím môže výbuch súvisieť, nie je nateraz jasné. Polícia je na podrobnejšie informácie skúpa. „Vzhľadom na počiatočné štádium nie je v tejto chvíli možné poskytnúť žiadne informácie,“ uviedla v utorok popoludní hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Či vražda mladého advokáta nesúvisí s nelegálnymi stavbami na pozemkoch urbariátu, kde bol štatutárom, je podľa policajných zdrojov jednou z vyšetrovacích verzií.

Viacerí Žiarčania sa vyjadrili, že Rakovského nepoznajú ako človeka, ktorý by sa pohyboval „na hrane“. Že by výbuch mohol súvisieť s poslaneckou prácou, Žurav jednoznačne vylučuje. „Nemyslím si, že by bol na stole nejaký projekt, čo by viedol k niečomu takémuto. To je absurdné, vylučujem to,“ dodal Žurav.

Podľa Baláža mesto Rakovský ako právnik nikdy nezastupoval v nijakých prípadoch.

Partner advokátskej kancelárie, kde Rakovský začínal, Peter Štrpka spresnil, že pre nich nepracuje od mája minulého roku. Ako koncipient u nich pracoval od januára 2008 do júla 2011, potom urobil advokátske skúšky a pôsobil ako spolupracujúci advokát od júla 2011 až do mája 2012. „Je to pre nás zdrvujúca informácia, nevieme sa s tým zmieriť a nevieme si to spojiť s tým obrazom, aký sme o ňom mali,“ uviedol Štrpka. Na otázku, či u nich pracoval na nejakých kauzách, odpovedal: „Vylučujem, že by u nás robil prípady, ktoré by mohli končiť takýmto spôsobom, alebo by to mohlo mať súvis s jeho prácou počas toho obdobia, keď pôsobil u nás.“

Právnici sú často terčom

  • V polovici apríla tohto roku brutálne zavraždili právničku Ľubicu Kolesárovú neďaleko jej bytu v Bratislave. Páchateľ či páchatelia nie sú doteraz známi. Kolesárová mala predstúpiť ako kľúčový svedok pred súd v kauzách súvisiacich s fiktívnymi obchodmi s liehom a daňovými únikmi, ktoré sa týkajú firmy sídliacej v Šamoríne. Vystupovala ako kľúčový svedok aj v ďalších závažných kauzách.
  • Stále nevyšetrenou zostáva aj vražda známeho advokáta Ernesta Valka. Zastrelili ho v novembri 2010 v jeho dome v Limbachu neďaleko Bratislavy. Na počiatku polícia pracovala s motívom lúpežnej vraždy, krádeže a vylúpenia domu a tiež vraždy na objednávku. Bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak ešte vlani naznačil, že Valkova smrť nebola plánovaná a môžu ju mať na svedomí ľudia, ktorí chceli jeho dom vykradnúť. Valko bol predsedom Ústavného súdu ČSFR. Neskôr štát zastupoval vo viacerých významných kauzách, napríklad Slovenský plynárenský priemysel v spore o tzv. Duckého zmenky. Krátko pred smrťou sa objavilo jeho meno v súvislosti s kauzou Tipos.
  • Polícii sa v krátkom čase, naopak, podarilo objasniť vraždu bývalého predsedu Dozornej rady Tiposu, vplyvného právnika Romana Ožvolda. Toho zastrelil pred dvoma rokmi muž, ktorý Ožvoldovi dlhoval peniaze. Súd ho poslal za mreže na doživotie.
117 debata chyba