V domove Hurbanove zhoreli dve starenky, príčiny skúmajú

Bol na vine človek alebo išlo o elektrický skrat? Príčiny požiaru v zariadení sociálnych služieb Magnólia v Hurbanove, počas ktorého zomreli dve imobilné dôchodkyne vo veku 86 a 93 rokov, prišli v nedeľu zisťovať experti z Kriminalistického a expertízneho ústavu Policajného zboru.

31.01.2015 22:50 , aktualizované: 01.02.2015 19:50
Hurbanovo, domov dôchodcov Foto: ,
V hurbanovskom domove dôchodcov zhoreli dve starenky.
debata (7)

Odpovede sa skrývajú vo vzorkách, ktoré odobrali v miestnosti, kde začalo horieť. Polícia prípad vyšetruje ako všeobecné ohrozenie.

V domove býva 180 klientov, požiar priamo ohrozoval 19 ľudí, prevažne išlo o ťažko postihnutých a imobilných klientov. Evakuovali ich do druhej nepoškodenej časti zariadenia. „Experti zobrali materiál z požiaroviska v nedeľu ráno a odviezli ho na bližšie skúmanie do Bratislavy. Čakáme na výsledky ich analýzy, až potom budeme môcť hovoriť o príčinách požiaru,“ uviedol Norbert Záležák z Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Nitre.

Výsledky analýzy budú kľúčové aj pre policajtov. „Vyšetrovateľka začala trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Budeme sa opierať o výsledky expertízy, ktoré zatiaľ nemáme,“ povedala nitrianska policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. V tomto prípade hrozí päťročné väzenie.

Podľa zistení Pravdy sa experti zaujímali aj o špeciálne polohovateľné postele, na ktorých klientky ležali, a na bližšie skúmanie si so sebou zobrali elektromotorčeky. Polícia pritom aj vlani riešila jeden prípad v Nitrianskom kraji, kde pani začala horieť u seba doma kvôli poruche na podobnej posteli.

Riaditeľka domova sa v nedeľu ráno odmietla vyjadriť, telefón nedvíhala a zamestnanci médiá odkázali na hovorkyňu Nitrianskeho samosprávneho kraja, ktorý zariadenie prevádzkuje. Hasiči aj policajti včera odmietli komentovať špekulácie ohľadom príčin požiaru.

Advokát Peter Havlík však upozornil, že ak sa potvrdí súvislosť s elektromotormi, polícia môže preverovať personál aj vedenie zariadenia. „Polícia bude skúmať, či nedošlo k porušeniu povinností personálu, a teda či nedošlo k spáchaniu nedbanlivostného trestného činu. Navyše, ak by sa dokázalo, že toto nešťastie bolo zavinené závadou spôsobenou výrobcom, pozostalí by si mohli uplatňovať nároky voči výrobcovi alebo dovozcovi v občianskoprávnom konaní,“ dodal advokát.

Sestry však podľa hasičov cez víkend preukázali veľkú obetavosť. Začali okamžite s evakuáciou a podarilo sa im vyslobodiť väčšinu klientov z ohrozeného priestoru. Štyri sestry a jedna klientka nakoniec skončili v nemocnici, pretože sa nadýchali nebezpečného dymu, no podľa Záležáka sú už v poriadku.

Poškodenú časť domova začne Nitriansky samosprávny kraj od pondelka rekonštruovať.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Dôchodcovia #Hurbanovo