Atentáty na mešity v Jemene zabili najmenej 126 ľudí

Najmenej 126 ľudí podľa zdravotníkov v piatok zahynulo pri samovražedných atentátoch spáchaných v čase poludňajších modlitieb na šiítske mešity v jemenskej metropole Saná. Ďalších 260 ľudí bolo zranených. Šiítska rebelská televízna stanica hovorí dokonca o 137 mŕtvych a 345 zranených.

20.03.2015 14:07 , aktualizované: 17:07
jemen, atentát Foto: ,
Medzi zranenými sú aj deti.
debata (15)

Svätostánky navštevujú hlavne priaznivci šiítskeho kmeňa Husiov, ktorý v posledných mesiacoch ovláda hlavné mesto a tiež sa usiluje o väčší podiel na moci v tejto väčšinovo sunnitskej krajine.

Metropolou údajne otriasli najmenej tri explózie. Prvá bomba vybuchla v mešite Badr v južnej časti mesta. V okamihu, keď sa z nej veriaci snažili utiecť, odpálil sa ďalší atentátnik pri vchode. Tretí samovrah zaútočil na mešitu Hašúš na severe Saná. K zodpovednosti za útoky sa priznala organizácia Islamský štát (IŠ).

Po sérii troch výbuchov v mešite zostalo... Foto: SITA, Hani Mohammed
jemen, mešita, atentát Po sérii troch výbuchov v mešite zostalo desiatky mŕtvych.

„Hlavy, nohy a ruky mŕtvych ľudí boli rozosiate po podlahe mešity,“ povedal Muhammad Ansí, ktorý sa zúčastnil modlitby v mešite Hašúš. „Krv tu tečie ako rieka,“ dodal. Mnoho ľudí podľa neho zranili padajúce črepiny z rozbitých okenných skiel mešity.

Obe mešity sú známe ako centrá prívržencov šiítskeho kmeňa Husiov, ktorý stojí na čele povstania proti vláde prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hadího. Prezidentova rezidencia v Adene sa stala terčom útoku neznámeho bojového lietadla vo štvrtok. Prezident, ktorý sa s vládou stiahol z hlavného mesta do Adenu už vo februári, vyviazol nezranený. Hadího administratíva bola v domácom väzení v Saná od januára, kedy povstaleckí Šiíti zaútočili na vládne budovy.

Obyvatelia mesta Saná vynášajú mŕtve obete... Foto: SITA, Hani Mohammed
jemen, atentár Obyvatelia mesta Saná vynášajú mŕtve obete zabalené v dekách.

Šiíti obsadili hlavné mesto vlani v septembri s tým, že chcú Jemen oslobodiť od skorumpovaného vedenia a získať väčší podiel na moci. Hadí a jeho vláda rezignovali, prezident po úteku do Adenu však rezignáciu stiahol a teraz sa snaží získať priazeň jihojemenských kmeňov.

Vo štvrtok v Jemene zahynulo 13 ľudí pri prestrelke medzi priaznivcami prezidenta Hadího a jeho predchodcom Alíhom Abdalláhom Sálihom, ktorého podporujú práve Šiítski povstalci. Do konfliktu v Jemene na strane Šiítov zasahuje tiež Irán.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #samovražedný útok #mešity