Grécka tlač: Tsipras musí ukázať to, čo doteraz neukázal. Že vie vládnuť

Prekvapujúco hladké volebné víťazstvo krajne ľavicovej strany Syriza v Grécku znamená, že Alexis Tsipras dostane ako premiér druhú šancu, bude však mať pred sebou mimoriadne zložitú úlohu.

21.09.2015 10:32
Alexis Tsipras Foto: ,
Šéf strany Syriza Alexis Tsipras oslavuje volebné víťazstvo.
debata (5)

Musí sa totiž pokúsiť zjednotiť názorovo rozštiepenú spoločnosť traumatizovanú rokmi úsporných opatrení, ktorú kvôli dohode s medzinárodnými veriteľmi čaká ďalšie uťahovanie opaskov. Pre Tsiprasa je to preto horkosladký triumf, zhoduje sa v komentároch grécka tlač.

Tsipras síce potvrdil svoju politickú dominantnosť a získal oveľa väčšiu podporu, ako sa očakávalo, teraz však musí Grékov previezť cez veľmi zložité obdobie. Jeho vláda bude realizovať ďalšie reformy a úsporné opatrenia, ktorých zavedenie museli Atény v lete sľúbiť výmenou za schválenie záchranného programu v sume až 86 miliárd eur.

Kvôli úsporám Grécko napríklad musí zabezpečiť rekapitalizáciu bánk, spustenie reformy penzií a pracovného trhu či fungovanie vznikajúceho privatizačného fondu, to všetko v období ledva prežívajúceho hospodárstva a ťažkej migračnej krízy, napísal stredoľavicový denník Ta Nea. „Tsipras preto musí uspieť na poli, na ktorom sa doteraz veľmi nevyznamenal, na poli vládnutia,“ pokračuje denník.

„Grécko je teraz na rovnakej ceste, na akú ho vyslali už januárové voľby. Niektorí snívajú o tom, že sa Tsipras posunie do ľavého stredu a rozbehne reformy a privatizáciu. Táto nádej pochádza možno z hĺbky ich zúfalstva, pretože náznaky takého vývoja na obzore nie sú, zvlášť, keď z volieb vzíde úplne rovnaká koalícia,“ napísal v komentári šéfredaktor konzervatívneho denníka Kathimerini Alexis Papachelas. „Dúfajme, že sa tentokrát vyhneme minulým tragickým chybám a že nová vláda bude rokovať s väčšou uvážlivosťou a bude hľadať ten najlepší možný kompromis,“ dodal denník.

Fakt, že Tsiprasa teraz čakajú ťažké časy, pripúšťa i stranícky denník hnutia Syriza Avgi. Podľa neho ale jedine vláda krajnej ľavice dokáže rozbúrať bývalý establišment spájaný s rozsiahlou korupciou.

V nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila Syriza so ziskom 35,47 percenta hlasov pred konzervatívnou Novou demokraciou. Opozičnú stranu volilo 28,09 percenta občanov. V tristočlennom parlamente tak bude mať Syriza 145 kresiel, kým Nová demokracia len 75. Vládu chce Tsipras zložiť vďaka podpore malej pravicovej strany Nezávislí Gréci, ktorí vďaka 3,69 percentám hlasov získa desať poslaneckých mandátov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #parlamentné voľby #Syriza #Alexis Tsipras