Na pirátov chystá Kaliňák špeciálne komandá

Vodiči pozor! Od nedele 1. feubrára začne na cestách prituhovať. Nielen v dôsledku zimy, po takmer dvoch rokoch príprav začnú platiť na cestách prísnejšie pravidlá.

30.01.2009 06:04
Radar Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

V obciach sa zníži rýchlosť zo 60 na 50 kilometrov za hodinu a zrušia sa 40-tky. Zimné gumy nebudú povinné pre osobné autá. Ak však polícia chytí šoféra na zasneženej ceste s letnými gumami, pokute sa nevyhne. Povinné bude aj celoročné svietenie.

Vodiči, ktorí si mýlia cesty s pretekárskou dráhou, budú mať do peňaženky hlbšie, alebo zostanú bez vodičského preukazu. Polícia pritvrdí. Dvojnásobne viac, až do 1300 eur, zaplatia tí, ktorí naplno stláčajú plynový pedál aj tam, kde to zákon nepovoľuje, či si pred jazdou vypili.

Ministerstvo vnútra a polícia chystajú na arogantných šoférov, pre ktorých sú pravidlá na cestách zdrapom papiera, nemilé prekvapenie. Na tých sa zamerajú špeciálne komandá policajtov vybavené aj najnovšou technikou. „Tieto útvary budú zamerané len na agresívne správanie vodičov. To znamená nedodržiavanie rýchlosti, myšičky a podobne. Ak polícia u takého "fešiho“ zaregistruje viacero priestupkov na kameru, za volantom skončil na pár rokov," opísal minister vnútra Robert Kaliňák budúcu náplň týchto útvarov.
 

Aké pokuty čakajú na vodičov
od 300 eur (9040 korún) do 1300 eur (39 161 korún)
ak vodič odmietne fúkať, utečie z miesta nehody, šoféruje bez vodičského oprávnenia
 
od 200 eur (6025 korún) do 1000 eur (30-tisíc korún)
ak vodič šoféruje pod vplyvom alkoholu alebo po požití drog

od 150 eur (4520 korún) do 800 eur (24 100 korún)
ak u vodiča zistia zvyškový alkohol, ak vodič spôsobí porušením pravidiel nehodu, prekročí rýchlosť

od 60 eur (1800 korún) do 300 eur (9040 korún)
ak predbieha, kde je zakázané, nedá prednosť v jazde, parkuje na zakázanom mieste

do 100 eur (3000 korún)
ak menej závažným spôsobom inak poruší pravidlá

Pokuty za prekročenie rýchlosti
20 km/h – 50 eur 
30 km/h – 100 eur 
40 km/h – 200 eur
50 km/h – 300 eur 
60 km/h – 400 eur
nad 60 km/h – do 650 eur

Ak polícia namerá vodičovi viac ako 0,28 promile, neminie ho najvyššia pokuta. Draho vyjde šoférov aj odmietnutie testu na alkohol či drogy. Okrem pokuty ich čaká aj dlhoročný zákaz šoferovania. Drahý bude aj útek z miesta nehody – až 820 eur – či predbiehanie, kde je to zakázané. Za to zaplatí 300 eur. Pokuty hrozia aj cyklistom či chodcom. Bicyklovanie bez prilby a reflexného oblečenia mimo obce či telefonovanie za jazdy bez handsfree bude stáť od 60 eur do 100 eur. 
 
Polícia si od vyššíchj pokút a častejších razií sľubuje zníženie smrteľných dopravných nehôd. „Slovenskí vodiči patria v únii k najhorším. Hneď ako prejdú za hranice, zrazu sú úplne iní. Aj vďaka iným pokutám,“ vyhlásil policajný viceprezident Stanislav Jankovič.

Zvýšené pokuty na slovenských cestách sa približujú sankciám v okolitých krajinách. Napríklad v Chorvátsku či Rakúsku sú pokuty za alkohol alebo prekročenie rýchlosti troj až päťnásobne vyššie ako dnes na Slovensku. Nemecká vláda rozhodla, že mastné pokuty od 700 do 1 500 eur zaplatia hriešnici najmä za alkohol a rýchlosť.

Vodiči by sa nemali spoliehať, že sa mužom zákona vyhnú. Na cestách bude striehnuť dvakrát viac policajtov ako donedávna. K tisícke dopravných policajtov pribudlo po celom Slovensku ešte 1300 ďalších. Len v samotnej Bratislave by sa mal počet dopravných a poriadkových policajtov zvýšiť dvojnásobne, z 250 na takmer 500 policajtov.

„Dopravnú políciu posilnili policajti z hraničnej polície, ktorí predtým do otvorenia schengenského priestoru slúžili na hraničných priechodoch,“ spresnil Jankovič.
Dopravákov posilnilo už od augusta vyše 240 policajtov a ďalších 900 prešlo k poriadkovej polícii na obvody v rámci celého Slovenska. Od januára k nim pribudlo ešte 300 ďalších. Poriadkoví policajti budú mať v rámci dopravy také isté právomoci ako ich kolegovia z dopravného inšpektorátu.

Polícia bude mať aj iné nástroje na vymáhanie pokút. Dnes im vodiči dlžia na pokutách stovky miliónov korún. Dnes nemôže polícia vodičovi za nezaplatenie pokuty zadržať vodičský preukaz. Po 1. febrári, ak vodič nezaplatí priamo na mieste, príde o vodičák na 15 dní. Policajt môže od neho v blokovom konaní pýtať až 650 eur, dnes je to len sedem tisíc korún. Vodičák previnilcovi vráti až keď zaplatí.

Viaceré mestá môžu radary na meranie rýchlosti odložiť do kúta. Mestskí policajti  po novom totiž  nebudú môcť vyberať pokuty za rýchlu jazdu. Pokutovať za rýchlosť ich bude môcť už len štátna polícia.
 
Za volant si tri roky nesadne ten vodič, ktorý nafúka. O vodičský preukaz popri pokute automaticky prídu aj šoféri za jazdu na červenú, nedanie prednosti v jazde či neuposlúchnutie pokynov policajta.

Policajt zostane na ceste aj naďale malým sudcom. On rozhodne akú vysokú pokutu uloží vodičovi. Ak ju šofér zaplatí odvolať sa proti nej už nebude možné.

Do autoškôl bude polícia vracať okrem čerstvých vodičov aj tých ostrieľaných. Zákon ruší dvojročnú skušobnú lehotu pre nováčikov za volantom. Prísnejšie pravidlá budú platiť pre všetkých. Na preskúšanie pošle polícia všetkých vodičov, ktorí za rok opakovane jazdili na červenú, pili, jazdili prirýchlo či predbiehali cez plnú čiaru.
 
Kamióny sa na cesty počas sviatkov predsa dostanú. Hoci im jazdu obmedzia. Zákaz predbiehania sa kamiónov na diaľniciach, ktorý dnes platí medzi Trnavou a Bratislavou, sa rozšíri na všetky dialnice a rýchlostné cesty.

Zimné pneumatiky zostanú povinné iba pre nákladné vozidlá a autobusy v čase od 15. novembra do 31. marca.

Vodiči nebudú môcť požívať antiradary. Ak polícia zistí, že antiradar je súčasťou výbavy príde nielen o antiradar, ale aj technický preukaz.

O peniaze za pokrčené plechy po nehode bude musieť vodič bojovať od februára s poisťovňou a políciou viac ako doteraz. Ak sa pri nehode nikto nezraní a škoda na autách či verejnom majetku nebude presahovať výšku 120-tisíc korún, polícia nemusí k nehode vôbec prísť. Účastníci kolízie sa pri odhadovaní škody budú musieť spoľahnúť iba na seba. Dnes vybavovanie poistného uľahčuje policajný zápis.

Budúci vodiči, ale aj dôchodcovia nad 65 rokov si môžu vydýchnuť. Nijaké povinné psychotesty im nehrozia. Naopak, povinne si posedia u psychológov tisíce taxikárov, šoférov voziacich poštové zásielky či vodiči kuriérskych služieb.  Pridajú sa tak k vodičom autobusov, kamiónov, sanitiek či hasičom. Vodiči z povolania musia testy absolvovať už dnes pravidelne každých päť rokov.

Vodiči po dosiahnutí 65 rokov sa však nevyhnú lekárskym prehliadkam. Tie budú musieť absolvovať každé dva roky.

Cestný zákon – čo je nové

 - povinné celoročné svietenie
 - 50-kilometrová rýchlosť v obciach, 130-kilometrová na diaľniciach
 - prilby a reflexné oblečenie pre cyklistov
 - deti do 15 rokov bez doprovodu nesmú na bicykli na hlavné cesty
 - vysoké pokuty za pitie za volantom, jazdu na červenú, útek z miesta nehody 
 - odobratie vodičského pri nezaplatení pokuty
 - pokutovať vodiča za prekročenie rýchlosti budú len štátni policajti
 - policajtov bude treba volať iba pri nehodách, kde je škoda vyššia ako 3990 eur
 - parkovať sa bude dať naďalej aj na chodníkoch, musí však pre chodcov zostať priechod 1,5 metra
 - antiradary budú zakázané, polícia môže šoférovi zobrať technický, alebo dopravné značky ak ho v aute má
 - zimné pneumatiky budú povinné len pre nákladné autá a autobusy od  15. novembra do 31. marca
 - telefonovať za volantom bude možné len s handsfree

debata chyba