Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

Premiér Robert Fico (Smer) vyzval predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako sa prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023. Uviedol to v stredu na tlačovej konferencii s tým, že NS SR s tým v minulosti nemal problém. Nejde podľa Fica o žiadny zásah do nezávislosti súdnictva.

24.04.2024 16:51 , aktualizované: 18:50
debata (98)
Šikuta: Apelujem na vládnych predstaviteľov, aby nezasahovali do nezávislosti súdnictva
Video

Podľa predsedu vlády je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta. Upozornil, že nie je možné, aby všetko pripadalo Klimentovi, keďže informačný systém má spisy rozdeľovať náhodne.

Fico Čítajte viac Sudcovia sa zastali kolegov. Nesúhlasia so zastrašujúcimi vyjadreniami Fica

Ministerstvo spravodlivosti preto požiadalo NS SR, aby sprístupnil informácie z informačného systému. „Chceli sme vedieť, či tam nebol nejaký problém,“ podotkol Fico. Priblížil, že zamestnanci NS však odmietli poskytnúť informácie, týkajúce sa systému.

Spísali preto o tom protokol, ktorý predseda NS SR odmietol podpísať. „Môžu z toho vyplývať dva závery. Buď nesúhlasí s konštatovaním, že ministerstvo spravodlivosti nemá takéto kompetencie, alebo sa pod niečo také podpísať nechcel,“ skonštatoval šéf rezortu spravodlivosti Boris Susko (Smer). Navodzuje to podľa neho zbytočné otázky, súvisiace s tým, čo chce NS SR skrývať.

Tlačová beseda vlády po výjazdovom rokovaní v Dolnej Krupej
Video

Šikuta: Spisy sa prideľujú transparentne, kontrola bola neštandardná

Prideľovanie spisov na Najvyššom súde (NS) SR je v poriadku, spisy sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti. Vyhlásil to predseda NS SR Ján Šikuta v reakcii na vyjadrenia premiéra Fica. Šikuta sa voči jeho obvineniam dôrazne ohradil a kontrolu označil za arogantnú a neštandardnú.

„Musím absolútne a razantne odmietnuť, že by najvyšší súd odmietal akúkoľvek súčinnosť, a to aj vrátane súčinnosti, pokiaľ ide o pochybnosti pri prideľovaní spisov, ministerstvu spravodlivosti,“ doplnil. Deklaruje, že súd je kedykoľvek pripravený byť nápomocný a poskytnúť relevantnú súčinnosť v konkrétnych prípadoch, pri ktorých sú podozrenia z možného pochybenia. „Treba povedať, že pracovníci ministerstva nám odmietli povedať, o aké konkrétne spisy majú záujem,“ dodal.

Zástupcovia rezortu podľa jeho slov počas kontroly žiadali kompletnú databázu informačného systému, čo podľa Šikutu nemá oporu v zákone. „Nie je mysliteľné, aby ministerstvo spravodlivosti prišlo zobrať celú databázu najvyššieho súdu. (…) Sú v nej všetky spisy vrátane osobných údajov, výpovedí a všetkého, čo sa v spise nachádza,“ poznamenal s tým, že ako predseda súdu má istú zodpovednosť. Prístup rezortu v tejto veci podľa neho nemá obdobu.

Ubezpečil, že pokiaľ ide o prideľovanie spisov, sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti. „Nemáme čo zatajovať a dôrazne sa ohradzujem proti obvineniam, ktoré zazneli z úst predsedu vlády,“ povedal. Dodal, že zápisnicu z vykonanej kontroly nepodpísal, pretože musel pre ďalšie pracovné povinnosti odísť ešte počas konania previerky. „Odišiel som o pol jednej a preto som ani nemohol podpisovať nejakú zápisnicu, ktorá sa konala o 15.00 h,“ ozrejmil. Zároveň apeloval na vládnych predstaviteľov, aby neuváženými a nepravdivými vyjadreniami nezasahovali do nezávislosti súdnictva.

Kolíková: Výkonná moc nemôže mať všetky spisy NS, išlo by o zásah do súdnej moci

Výkonná moc nemôže disponovať všetkými spismi Najvyššieho súdu (NS) SR. Nie je k tomu žiadny zákonný dôvod a bolo by to v príkrom rozpore s tým, o čom je deľba moci v právnom štáte a demokracii. Vyhlásila to exministerka spravodlivosti a poslankyňa parlamentu Mária Kolíková (SaS) v reakcii na utorkovú (23. 4.) kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Kritizuje, že zástupcovia rezortu si pri kontrole namiesto konkrétnych spisov, pri ktorých podľa nich malo dôjsť k manipulácii, vyžiadali celú databázu informačného systému najvyššieho súdu. „Samozrejme, že im súd nemohol vyhovieť, pretože toto by bol bezprecedentný zásah do súdnej moci,“ skonštatovala s tým, že takýto zásah nemožno strpieť.

98 debata chyba
Viac na túto tému: #súdnictvo #Najvyšší súd