Aká kampaň, taký prezident? Čo rozhodlo prezidentské voľby?

Víťaz prezidentských volieb je jasný, spoločenský pokoj zas v nedohľadne. Voľby nás opäť rozdelili o niečo viac. Teraz je našou úlohou výsledky volieb nie len rešpektovať, ale aj porozumieť tomu, čo k nim viedlo. Čo teda podľa vás rozhodlo voľby?

14.04.2024 19:00
Korcok a Pellegrini Foto:
Ivan Korčok a Peter Pellegrini. O budúcom prezidentovi Slovenskej republiky sa rozhodlo v sobotu 6. apríla.

Podľa čoho sme rozhodovali pred hodením lístka do urny? Aké hodnoty boli pre nás dôležité? Vyhovovalo nám, ako kandidáti viedli svoju kampaň?

Zapojte sa do diskusie a nachádzajme vzájomné porozumenie. Bez neho sa k pokoju nikdy nepriblížime.

Hlasujte za aspoň 7 názorov, a uvidíte, ktorá skupina diskutujúcich je vám bližšia.

Prečo sa pýtame?

Voľba prezidenta je v demokratickom štáte dôležitou udalosťou. Napriek tomu, že pred voľbami disponujeme množstvom prieskumov, voľba často dopadne úplne inak. Rozhodli sme sa teda nepredpovedať, ale pýtať sa a diskutovať.

Bez vzájomného porozumenia nikdy nezavládne spoločenský pokoj. Čo nás teda v kampani zaujalo a čo odradilo? Aké boli vaše hlavné dôvody voľby?

Kandidátov medzi kolami podporili mnohé osobnosti verejného života. Je pre nás ich názor dôležitý, alebo sa rozhodujeme bez ohľadu na odporúčania?

Rozhodnutie na poslednú chvíľu?

V uplynulých prezidentských voľbách sme boli svedkami veľkej mobilizácie – v druhom kole nakoniec volilo o 10 % viac voličov, než v prvom. Z niektorých predvolebných prieskumov vyplývalo, že máme svojich kandidátov vybratých dlho dopredu. Stalo sa medzi kolami niečo, čo naše rozhodnutia ovplyvnilo? Alebo sme naopak v prvom kole nevolili, pretože sa nám výsledok zdal istý?

Kampaň medzi kolami

Kampaň pred prezidentskými kolami mnohí voliči i komentátori opisovali ako pomerne pokojnú, alebo dokonca nevýraznú. To sa prudko zmenilo po prvom kole, a kampaň nakoniec kulminovala veľmi ostrými vyjadreniami. Ktoré témy medzi kolami vo vás zarezonovali najviac?

Pomalé tempo kampane súviselo aj s chýbajúcimi debatami medzi dvoma vedúcimi kandidátmi, medzi ktorými takmer nedochádzalo k priamej konfrontácii. Podľa čoho sme si teda tvorili názor?

Koho názor zaváži?

Medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb vyjadrilo jednotlivým kandidátom podporu množstvo verejne činných ľudí, od hercov či influencerov až po náboženské autority a politických predstaviteľov. Ak sa náš kandidát nedostal do druhého kola, bolo možné brať do úvahy jeho odporúčanie. Ovplyvnili nejako naše rozhodnutie? Alebo u nás zavážilo, aké majú kandidáti vzťahy s predstaviteľmi strán, ktoré sme volili v parlamentných voľbách?

Podľa čoho ste volili vy?

Diskutujme a snažme sa porozumieť. Zbytočná konfrontácia k ničomu nevedie.

O projekte

DEMDIS je občianskym združením, ktoré inovatívnymi metódami nachádza konsenzus a porozumenie v rozhádanej spoločnosti. Viac informácií o projekte a výsledky predošlých diskusií nájdete na demdis.sk.

Pravidlá diskusie nájdete v Kódexe férovej a otvorenej diskusie, ktorý tvoríme spolu s vami. Viac o metodike zas na tomto linku.

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #prezidentské voľby #Prezidentská kampaň #Peter Pellegrini #Ivan Korčok #prezidentské voľby 2024 #demokracia je diskusia #konsenzus na dosah #otvorení názorom