SaS a PS žiadajú odchod Kuffu z funkcie štátneho tajomníka, Taraba jeho odvolanie neavizuje

Opozičné strany SaS a Progresívne Slovensko (PS) žiadajú odchod štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia Filipa Kuffu z funkcie. Vyčítajú mu správanie v národných parkoch. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) odvolanie Kuffu neavizuje. Deklaroval, že štátny tajomník chodí do terénu pracovne. Samotný Kuffa nevidí vo svojom správaní nič protizákonné.

15.04.2024 10:34 , aktualizované: 13:21
Filip Kuffa Foto: ,
V popredí štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa
debata (128)

„Správanie Filipa Kuffu je neakceptovateľné a neospravedlniteľné. Po tom, ako letel vrtuľníkom ponad Národný park Malá Fatra v oblasti, kde hniezdia vzácne orly a sokoly, jazdil v národnom parku Poloniny na štvorkolke. Takáto jazda bez oprávnenia je pritom trestným činom," uviedol poslanec parlamentu za SaS Alojz Hlina v reakcii na zverejnené informácie o Kuffovej jazde na štvorkolke.

Hlina je toho názoru, že Kuffova arogancia nepozná hraníc a dodal, že štátny tajomník „nedorástol do svojej funkcie". Preto apelujú na vládu, aby ihneď zasiahla a Filipa Kuffu odvolala.

Taraba reaguje na pytliactvo šéfa TANAP-u Olexu (Archívne video)
Video

Podpredsedníčka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Tamara Stohlová si myslí, že minister by mal požiadať Kuffu, aby si zbalil veci a z ministerstva odišiel.

„Na Slovensku máme desiatky odborníkov a odborníčok, ktorým na našej prírode záleží a k svojim povinnostiam by pristupovali zodpovedne a s pokorou,“ skonštatovala.

SR Bratislava NRSR Parlament 72. schôdza BAX Čítajte viac Opoziční poslanci žiadajú, aby Filip Kuffa vysvetlil svoj let vrtuľníkom ponad Malú Fatru. Let bol podľa nich nelegálny

Šéf envirorezortu potvrdil, že Kuffa chodí do národných parkov pracovne. Podrobnosti nevedel. Odkázal na parlamentný výbor, kde má Kuffa svoje správanie vysvetliť. Taraba podľa svojich slov požiadal, aby sa výbor otvoril.

Štátny tajomník Filip Kuffa vysvetlil, že do terénu chodí v súvislosti s plánovanými zonáciami s cieľom nájsť konsenzus s dotknutými subjektmi. Odmieta, že by porušil nejaký zákon. Aj v budúcnosti si podľa svojich slov bez problémov sadne na štvorkolku, do džípu, na snežný skúter, na koňa alebo na nedostupné miesta pôjde pešo.

„S vlastníkmi si budem tieto miesta prechádzať a priamo v teréne budeme posudzovať, či to má opodstatnenie, tie požiadavky ochrany prírody, ktoré boli vznesené,“ načrtol vo videu na sociálnej sieti.

Okolnosti letu vrtuľníkom nad národným parkom Malá Fatra má štátny tajomník vysvetliť na utorkovom (16. 4.) mimoriadnom zasadnutí Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý iniciovala opozícia.

128 debata chyba
Viac na túto tému: #Filip Kuffa