SaS kritizuje Dolinkovú za nečinnosť aj ustupovanie SNS. Niektoré zámery premiéra Fica však liberáli vítajú

Opozičná strana SaS kritizuje súčasné vedenie rezortu zdravotníctva za nečinnosť. Vyčíta mu zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien či ustupovanie koaličnej SNS. Upozornili na to poslanci parlamentu Jana Bittó Cigániková a Tomáš Szalay (obaja SaS) na pondelkovej tlačovej konferencii. Niektoré zámery, ktoré predstavil premiér Robert Fico (Smer) po pondelkovom kontrolnom dni na ministerstve zdravotníctva, vítajú.

15.04.2024 15:06 , aktualizované: 17:50
Zuzana Dolinková Foto: ,
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková
debata (2)

„Ministerka Zuzana Dolinková (Hlas) nekoná dostatočne v mnohých témach. Skôr by som sa, naopak, možno opýtal, že ako koná a čo zatiaľ urobila. Zatiaľ sme len navýšili peniaze, ktoré ľudia platia do zdravotníctva a odložili platnosť zákonov alebo účinnosť zákonov o rok. (…) Nerobí sa nič v témach, ako napríklad pediatria,“ poznamenal Szalay.

Vláda má rokovať o výstavbe novej vojenskej nemocnice v Prešove
Video

Poslanci zároveň poukázali na to, že šéfke rezortu odovzdali návrhy s viac ako sto opatreniami, ktoré možno okamžite realizovať. „Túto situáciu nevyužila,“ podotkla Bittó Cigániková.

Ministerke vyčítala napríklad, že sa ešte nezaviedla interrupčná tabletka. Poslanci skritizovali aj zmeny v projektovom tíme pri výstavbe novej martinskej nemocnice. Projekt to môže podľa nich ohroziť. Zároveň skritizovali, že vedenie rezortu zdravotníctva ustupuje koaličnej SNS. V tejto súvislosti poukázali napríklad na zrušenie štandardného postupu pre starostlivosť o osoby s transsexualizmom.

Zuzana Dolinková / Robert Fico / Čítajte viac Nová vojenská nemocnica v Prešove, aj národná v Bratislave. Fico bol na kontrolnom dni u Dolinkovej, ohlásili ambiciózne plány

SaS víta viaceré Ficove zámery

SaS zároveň víta viaceré zámery, ktoré v pondelok predstavil premiér. „Musíme oceniť, že Fico prišiel povedať Dolinkovej, čo má robiť,“ skonštatovala Bittó Cigániková.

Politici súhlasia s tým, že nemocnice možno oddlžovať, len ak sa budú robiť systémové opatrenia. Skritizovali, že opatrenia nepredstavili.

Treba sa podľa nich rozprávať o transformácii nemocníc na akciové spoločnosti, dlhovej brzde nemocníc, spoluúčasti pacientov či úprave platov vedenia a zamestnancov. „My sme pripravení im v týchto odvážnych a systémových opatreniach, o ktorých hovoríme roky, pomáhať. Pokiaľ to neurobia, my na ďalšiu schôdzu podáme rad zákonov, ktoré budú práve systémové a mali by byť podmienkou oddlženia,“ dodala poslankyňa.

Michal Ďuriš Čítajte viac Novým šéfom VšZP sa stal Michal Ďuriš. Prezradil, čo považuje za prioritu

Poslanci zároveň ocenili audit zmlúv vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP). Privítali aj zámer novej nemocnice v Prešove či rokovanie s lekárskymi fakultami o spôsobe prerozdelenia financií. Upozornili aj na potrebu zmeny vzdelávania sestier. Súhlasia tiež s potrebou dialógu s jednotlivými hráčmi v zdravotníctve.

K pondelkovému kontrolnému dňu sa kriticky vyjadril tiež poslanec parlamentu za PS Oskar Dvořák. Pacientom podľa neho nič nepriniesol.

„Premiéra vôbec nezaujíma, že ministerka pre Pentu ohrozuje peniaze z plánu obnovy. (…) Za možné nevyplatenie peňazí však podľa Fica môžu všetci, len nie vláda. Namiesto obviňovania všetkých okolo seba mali byť premiér aj ministerka už dávno v Bruseli. Teraz majú hlavne rokovať, aby zachránili peniaze pre naše nemocnice,“ povedal. Premiérovi a Dolinkovej vyčítal, že neinformovali o viacerých problémov v zdravotníctve, napríklad o akútnom nedostatku sestier či riešení pri novej národnej univerzitnej nemocnice.

parlament, fico, šimečka Kaliňák Čítajte viac Ak Slovensko príde o eurofondy, dejiny si budú pamätať Ficovu vládu ako vlastizradcov, uviedlo PS

Premiér bol v pondelok na kontrolnom dni na ministerstve zdravotníctva. Avizoval po ňom riešenie výstavby novej vojenskej nemocnice v Prešove na stredajšej (17. 4.) vláde. Otvoril okrem iného tiež otázku oddlženia nemocníc a poukázal na potrebu vykonania auditu vo VšZP.

PS a SaS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky

Opozičné strany SaS a PS nepodporia schôdzu v parlamente k odvolávaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas). KDH sa bude otázkou prípadnej podpory zaoberať v utorok (16. 4.).

SaS svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že za viaceré problémy, pre ktoré chce hnutie Slovensko Dolinkovú odvolávať, je zodpovedné práve hnutie Slovensko. Bude však zvažovať, či za ministerkino odvolanie na prípadnej schôdzi zahlasuje, pretože na to podľa nej existujú dôvody. PS pre TASR potvrdilo, že schôdzu nepodporí. Dôvody nepriblížilo. Kresťanskí demokrati pre TASR uviedli, že sa témou budú zaoberať v utorok.

Poslanci z hnutia Slovensko chceli odvolávanie ministerky iniciovať z viacerých dôvodov. Zlyhala podľa nich v rôznych oblastiach. Kritizovali napríklad zastavenie reformy, ktorá mala zaviesť maximálne čakacie lehoty na operácie. Vyčítali jej kroky pri kategorizácii nemocníc či nedostatočné riešenie krízy v ambulantnom sektore.

Ministerka zámer hnutia Slovensko nekomentovala. Zdravotníctvo podľa nej do súčasného stavu a problémov dostala vláda lídra hnutia Igora Matoviča.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #zdravotníctvo #Zuzana Dolinková #SASKA