Čaputová poďakovala Dudovi za konštruktívnu spoluprácu počas náročného obdobia

Slovenská republika a Poľsko majú kus spoločnej histórie, ktorá obe krajiny učí, aby pamätali na princípy a hodnoty a potrebu ich chrániť. Ak tak nebudú robiť, môžu ohroziť svoju budúcnosť. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová v utorok počas stretnutia so svojím poľským kolegom Andrzejom Dudom vo Varšave.

16.04.2024 08:28 , aktualizované: 14:20
Poľsko SR Čaputová návšteva rozlúčková Foto: ,
Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) a poľský prezident Andrzej Duda pózujú po spoločnej tlačovej konferencii vo Varšave v utorok 16. apríla 2024.
debata (9)

Poľsko je pre Slovensko kľúčovým partnerom z viacerých dôvodov, zdôraznila Čaputová. Varšave poďakovala najmä za to, že v náročnom období spolu s ďalšími partnermi chráni náš vzdušný priestor.

„Verím, že čoskoro, keď budú ku koncu tohto roka (na Slovensko) doručené stíhačky (F-16), budeme mať aj my vlastné spôsobilosti na ochranu vzdušného priestoru, ale v každom prípade, ako sa hovorí, v núdzi poznáš priateľa. Poľská republika patrí medzi krajiny, ktoré nám v tomto smere poskytli okamžite pomoc,“ povedala prezidentka.

Prezidentka Čaputová prezradila, či má ešte politické ambície
Video

Čaputová si myslí, že vzťahy medzi SR a Poľskom obstáli veľmi dobre aj napriek náročnému obdobiu a krízam v uplynulých rokoch. Pripomenula, že Varšava a Bratislava si tento rok pripomínajú viaceré výročia – 25 rokov od vstupu Poľska do Severoatlantickej aliancie a 20. výročia členstva v SR v NATO. Obe krajiny sú 20 rokov v EÚ a zároveň je to 80 rokov od varšavského povstania a Slovenského národného povstania.

Pellegrini, Čaputová Čítajte viac Pellegrini v paláci: Čaputová mu poskytne priestory skôr, ako si prevezme kľúč. Nový prezident môže zasiahnuť aj do inaugurácie, hovorí expert

Prezidentka SR verí, že aj slovenská vláda a nový prezident Peter Pellegrini, ktorý sa ujme svojej funkcie po 15. júni, budú pokračovať v dobrej, blízkej a konštruktívnej spolupráci s Poľskom.

Poľský prezident poďakoval Čaputovej za päť rokov spolupráce i aktívnu účasť v regionálnych zoskupeniach. Vyzdvihol, že Poľsko bolo jednou z prvých krajín, kam cestovala po zvolení, a že Varšavu navštívila ešte pred odchodom z funkcie. Ocenil to ako znak záujmu o Poľsko nielen ako suseda, ale aj priateľa.

Duda pri tejto príležitosti odovzdal Čaputovej najvyššie poľské štátne vyznamenanie Rad Bielej orlice za rozvoj dobrých vzťahov medzi Slovenskom a Poľskom.

Prezidenti hovorili aj o podpore Ukrajiny. „Udržanie jednoty v rámci Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie v týchto náročných časoch je mimoriadne dôležité,“ povedala Čaputová. „Som veľmi rada, že vláda sa rozhodla venovať veľkú pozornosť, aj pokiaľ ide o infraštruktúrne projekty a obnovu Ukrajiny. Dôkazom toho je spoločné zasadnutie vlád SR a Ukrajiny,“ dodala.

Duda konštatoval, že Slovensko v oblasti podpory Ukrajiny realizuje dané záväzky, a podľa vlastných slov nepochybuje, že politika SR ako súčasti EÚ a NATO bude v tejto oblasti stabilná. Poznamenal, že v uplynulých mesiacoch bolo počuť zo slovenskej politickej scény rôzne vyjadrenia, tie však pripísal predvolebnej kampani a jej „špecifickej, oveľa ostrejšej rétorike“.

„Myslím si, že môžeme v najbližších mesiacoch predpokladať určité upokojenie politického jazyka, pretože také sú pravidlá politiky v demokratických krajinách,“ povedal poľský prezident. Vyjadril zároveň nádej, že spolupráca s novým slovenským partnerom bude prebiehať veľmi dobre, Pellegriniho označil za skúseného politika.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #štátne vyznamenanie #Andrzej Duda #Zuzana Čaputová