Starosta nariadil zastavenie búracích prác Cvernovky

Na informáciu od občianskych aktivistov o búraní budov v areáli Cvernovky v sobotu 16. júna bratislavská mestská časť (MsČ) Ružinov okamžite zareagovala. Starosta Ružinova Dušan Pekár bezprostredne nariadil štátny stavebný dohľad.

18.06.2012 15:20
debata (8)

Ten skonštatoval, že stavebníkovi chýbajú niektoré dokumenty vyplývajúce z búracieho povolenia. Stavebník neohlásil firmu, ktorá bude búracie práce realizovať takým spôsobom, ako mu ukladalo búracie povolenie, nevedel na mieste preukázať zmluvu na odvoz kovového odpadu ani projekt organizácie dopravy počas búracích prác.

Starosta Ružinova preto nariadil zastavenie búracích prác. V súčasnosti mestská časť Ružinov iniciuje ďalší štátny stavebný dohľad v súčinnosti s Obvodným úradom životného prostredia a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ktoré sú oprávnené skontrolovať, či a akým spôsobom stavebník likvidoval nebezpečný odpad.

Podľa Dušana Pekára mestská časť Ružinov začne voči stavebníkovi priestupkové konanie. Požiadala o preskúmanie predĺženia platnosti búracieho povolenia z roku 2008, následne predĺženého v roku 2010, príslušnú okresnú prokuratúru, od ktorej zatiaľ nemá stanovisko. Ružinov má však k dispozícii usmernenie z ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré hovorí o tom, že búracie povolenie je platné.

Na reálne riziko búrania Cvernovky upozornil 30. mája Klub ochrany technických pamiatok (KOTP). Vyjadril počudovanie nad tým, že na ostatnom zasadnutí zastupiteľstva mestskej časti Ružinov poslanci zásadne zmenili názor a rozhodli sa nepodporiť zachovanie unikátnej technickej pamiatky Bratislavy, bývalej Cvernovej továrne na Svätoplukovej, Páričkovej a Košickej ulici.

Podľa názoru KOTP Bratislava za posledné roky stratila takmer všetky hodnotné pamiatky tohto typu. „Za všetky spomeňme Kablo, Siemens-Schuckert, Gumon, práve mizne zvyšok Kráľovskej uhorskej tabakovej továrne z polovice 19. storočia. Búraná Cvernová továreň je posledná z porovnateľných a preto dnes už jedinečná. Jej mimoriadna hodnota spočíva vo fakte, že sa dochoval takmer kompletný areál z prelomu 19. a 20. storočia, navyše s veľkou mierou autenticity,“ uviedol predstaviteľ KOTP Jakub Ďurinda.

Na februárovom zasadnutí zastupiteľstva MsČ Ružinov poslanci jednohlasne schválili uznesenie, v ktorom okrem iného odporučili starostovi Dušanovi Pekárovi zapísať do Zoznamu pamätihodností Mestskej časti Bratislava – Ružinov objekty historického areálu Cvernovej továrne, ako aj začať neodkladne proces obstarania územného plánu zóny bloku ohraničeného ulicami Páričkova, Dulovo námestie, Košická, Mlynské nivy a Svätoplukova, v ktorom budú premietnuté zámery zachovať vybrané objekty areálu bývalej Bratislavskej cvernovej továrne. Na ostatnom rokovaní zastupiteľstva mestskej časti Ružinov však poslanci svoje stanovisko zmenili.

„Mestská časť Ružinov už oslovila primátora, hlavnú architektku Bratislavy, ministerstvo kultúry aj pamiatkový úrad o koordináciu aktivít v prípadnom procese znovuotvorenia konania o vyhlásení ďalších objektov za pamiatkovo chránené, keďže to je nástroj na ich zachovanie. Momentálne nevieme povedať, či sa tak stane, keďže ministerstvo kultúry už raz rozhodlo o tom, že pamiatkovo chránená je len jedna budova Cvernovky. Z toho vychádzalo aj búracie povolenie, ktorého predĺženie v roku 2010 je podľa výkladu ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja platné. Preto pri všetkých krokoch treba brať do úvahy fakt, že Cvernovku môžu búrať. Preto je veľmi dôležitá komunikácia všetkých dotknutých strán, aby sme o Cvernovku neprišli takým spôsobom, ako napríklad o gumonku,“ reagoval starosta Dušan Pekár na podnet KOTP.

8 debata chyba