Učiteľský plat možno porastie. A úcta?

Milan Oboch zo základnej školy v Alekšinciach pri Nitre učí už vyše 30 rokov. Polepšil si len mierne. "Zhoršilo sa však spoločenské postavenie učiteľa." Upadla disciplína, žiaci si viac dovoľujú.

25.06.2009 06:40
Učitelia Foto: ,
Učitelia Milan Oboch (zľava), Marianna Kováčová, Stanislava Blahová a Juraj Windisch sa zhodli na tom, že pedagóg potrebuje väčšiu ochranu.
debata

Spomenul si na prípad staršej kolegyne, ktorú sotil žiak. „Zavolali sme policajtov. Keď však stará pani učiteľka zbadala mamu, obvinenie stiahla. A to je častý problém. Že sa to nerieši.“

Zvýšenú ochranu, ktorú navrhuje nový zákon, preto považuje s kolegami za opodstatnenú. Chránení by mali byť nielen pred žiakmi, no aj pred ich rodičmi.

„Keď riešime záškolákov, rodičia sa zvyknú otočiť proti nám,“ prezrádza riaditeľ školy Juraj Windisch. Aj on súhlasí s názorom, že spoločnosť si prestala vážiť učiteľov. Malé dieťa si ešte nevie utvoriť vlastný názor. Preberá ho od rodičov. A keď žiaci v triede nadávajú na pedagóga, stačí si domyslieť, čo sa o ňom hovorí v domácnosti.

Zlé postavenie učiteľa je podľa Windischa prepojené s platom. „Ľudia často vidia v médiách, že učiteľ priemerne zarába celkom slušne. No do celkových čísel sa počítajú vysokoškolskí profesori. V našej škole je priemer asi 530 eur. Nástupný je možno 400 v hrubom. Mladý živiteľ rodiny nebude učiť za takú výplatu,“ upozornil.

Marianna Konečná učí na rovnakej škole šiesty rok. Neraz sa porovnáva so spolužiačkami z vysokej školy. „Mnohé s učením prestali a išli inde. Napríklad do zahraničia.“ Uznáva, že nový zákon dáva šancu polepšiť si. No za cenu ďalšieho vzdelávania, písania prác a skúšok.

„Akoby sme toho nemali dosť,“ dodáva jej kolegyňa Stanislava Blahová. Ľudia si podľa nej mylne myslia, že učitelia pracujú len pol dňa, tak ako deti chodia do školy. „Nás čakajú ešte prípravy na hodiny, opravovanie písomiek. Nehovoriac o jazykároch, ktorí večer chodia do druhej práce – jazykovej školy.“

debata chyba