Školám chýbajú peniaze, zdražia internáty

Ak vysoké školy nedostanú peniaze, ktoré potrebujú, nový akademický rok potrvá len mesiac. Zimný semester sa namiesto decembra skončí už v októbri. Vysokým školám totiž chýba 280 miliónov korún a či ich dostanú nie je vôbec isté. Minister školstva Martin Fronc priznal, že školy naozaj nemajú dostatok peňazí.

26.04.2004 05:38
debata

Dúfa, že ich univerzitám dá ministerstvo financií. To však chce prilepšiť automobilke Kia a dôchodcom. Školám totiž nepomôže, aj keď zvýšia ceny v internátoch či ušetria na mzdách.

Banskobystrická Univerzita Mateja Bela uvažuje o krízovom režime. ,,Vyzerá to tak, že 20. septembra otvoríme a druhý októbrový týždeň končíme. Študentov pošleme domov, budú chodiť len na konzultácie. Ak ministerstvo školstva bude dotovať prevádzku študentských domovov iba do konca júna, cena ubytovania študentov sa zvýši z dnešných priemerných 900 korún na dvojnásobok," tvrdí jej rektor Milan Murgaš. Podľa neho takéto kroky hrozia univerzite aj napriek tomu, že má spomedzi všetkých vysokých škôl najnižšie výdavky.

Peniaze na mzdy a odvody pre zamestnancov študentských domovov majú aj na Technickej univerzite vo Zvolene iba na osem mesiacov. Na ďalšie štyri mesiace im chýba takmer 2,5 milióna korún. Dotácia na prevádzku vychádza iba na šesť mesiacov. ,,Ak nám ministerstvo nedá peniaze, budeme musieť v septembri zvýšiť ceny za ubytovanie asi o 740 korún mesačne na posteľ," uviedol rektor Ján Tuček. Ak by chceli získať peniaze z miezd, museli by prepustiť 115 zamestnancov. To by však nezvládli zabezpečiť pedagogický proces.

Zvyšovať ceny internátov sa budú zrejme aj na Žilinskej univerzite. ,,Ak nám nedoplatia dotácie na ubytovanie, od septembra sa ich cena podstatne zvýši," povedal prorektor Michal Pokorný. Predpokladá, že budú musieť pýtať mesačne o 700 až tisíc korún viac. V súčasnosti sa za lôžko platí 500 až 750 Sk.

Na nitrianskej Univerzite Konštantína Filozofa potrebujú zas šesť miliónov. ,,Nech by sme urobili čokoľvek, vydržíme len do októbra," myslí si jej rektor Daniel Kluvanec. Poplatky za bývanie nechcú zvyšovať, pretože by im to aj tak nepomohlo a škola to považuje za nesystémové riešenie. ,,Študenti platia aj tak už dosť," povedal. Podľa kvality ubytovania stojí od 400 do 1 500 Sk mesačne. Univerzita má vlastných 1 600 postelí. ,,Ak by sme aj pýtali o sto korún na mesiac viac, získali by sme 160 000 a za štyri mesiace vyše pol milióna, spresnil Kluvanec.

Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave chýba viac ako sedem miliónov korún. ,,Nejaké vnútorné rezervy ešte máme," konštatoval jej rektor Ján Hoffstädter. ,,So mzdami sme na tom relatívne slušne. Z nich teda niečo prenesieme do bežných výdavkov. Obmedzíme aj vedu a výskum," spresnil. Aj napriek tomu, že škola nemá žiadny internát ani jedáleň, už na jeseň škola vyhlási krízový stav, lebo nebude mať na kúrenie, svetlo, telefóny či vodu.

debata chyba