Rusko nevysvetlil, z čoho zaplatil dlhy

Minister Pavol Rusko ako súkromná osoba zrejme vystavil pre niekdajšieho vplyvného podnikateľa Ľubomíra Blaška jedenásť zmeniek po 9,5 milióna korún.

03.08.2005 00:00
debata

„Je to niekoľko desiatok miliónov, bližšie nebudem hovoriť nič,“ povedal v utorok Rusko na otázku, či to môže potvrdiť. Už minulý týždeň však pre Pravdu povedal, že takýchto zmeniek bolo viac. Zároveň tvrdí, že už má dlhy splatené. Stále to však ničím nedoložil.

Celkovo sa tak Rusko, ktorý je zároveň hlavným sponzorom ANO, mal upísať Blaškovi zmenkami v hodnote 104,5 milióna korún. Vysvetlenie problému so zmenkami pritom čaká od lídra strany už aj jej podpredseda Jirko Malchárek.

Rusko hovorí, že zmenkami ručil za dlhy jemu blízkych firiem, bližšie podrobnosti o svojich obchodoch s Blaškom však stále tají. „Aj keď som ústavný činiteľ, nemám pocit, že vám musím takto ukazovať svoje konto a povedať, čo som zaplatil dnes a čo zaplatím zajtra,“ bránil sa Rusko. Zopakoval, že dlhy boli pred rokom splatené a originály zmeniek sa mu potom vrátili.

Prvá z jedenástich zmeniek pre Blaška mala byť podľa informácií Pravdy splatná ešte koncom októbra 2003, keď už bol Rusko na poste ministra. Posledná na konci augusta 2004. V júni toho roku 36-ročný Blaško náhle zomrel. Včera Rusko oznámil, že má informácie aj o pohybe falošných zmeniek s jeho podpisom. Preveruje to Generálna prokuratúra.

Podpredseda ANO Malchárek uviedol, že od Ruska bude žiadať k problematickým zmenkám bližšie vysvetlenie. „Je to téma, ktorá nám mediálne dosť ubližuje a určite nás názor nášho predsedu bude zaujímať. Aj keď je to vec, ktorá sa zjavne týka jeho súkromia a nie politiky,“ povedal Malchárek.

Na otázku z čoho dlhy Rusko zaplatil a či to bolo z podielov v Markíze, ani včera neodpovedal. „Hľadajte,“ odkázal. Zostáva tak nejasné, odkiaľ zobral peniaze na splatenie dlhov.

Rusko v majetkovom priznaní uvádza hnuteľný a nehnuteľný majetok v celkovej hodnote 64 miliónov korún. Len v roku 2004 pritom dal svojej strane 10 miliónov na členskom a rok predtým za ANO splatil dlhy vo výške 20 miliónov korún. A v tom čase sa mal aj upísať zmenkami na vyše 100 miliónov korún. Zároveň stavia dom v hodnote niekoľko desiatok miliónov.

Odhaduje sa, že svoj podiel v Markíze predal Rusko ešte pri vstupe do politiky za sto miliónov korún. Podľa majetkového priznania za minulý rok nemal okrem ministerského platu v celkovej výške 1,2 milióna korún nijaké iné príjmy. V priznaní uvádza tiež dlh voči súkromnej osobe a záväzky. „Svojho času som predával podiel v Markíze za niekoľko desiatok miliónov korún a ešte som všetko nestihol minúť,“ tvrdil v utorok Rusko. Dodal, že vlani mal záväzky okolo 30 miliónov korún. Sčasti išlo podľa Ruska aj o uvedené zmenky.

debata chyba