Rusko kúpil a vzápätí predal podiel v TV

Pavol Rusko potvrdil, že v pondelok odkúpil naspäť svoj podiel v televízii Markíza od podnikateľa Františka Vizváryho, aby ho predal americkej spoločnosti CME. Na novinársku otázku, či v pondelok odkúpil svoj podiel od Františka Vizváryho v Markíze a predal ho CME, na tlačovej besede odpovedal: "A prečo nie?".

03.11.2005 14:14 , aktualizované: 14:23
debata

Vyjadril tiež počudovanie, že sa ho na to pýta práve redaktorka z Rádia Okey, s ktorým ho tiež spájali, no nemal s ním nič spoločné. Pravda je podľa neho založená na tom, že v obchodnom registri Rusko nefiguroval. „Prečo Vizváry podiel nepredal priamo, to je otázka na Vizváryho,“ odpovedal ďalej Rusko.

Na ďalšie novinárske otázky o podrobnostiach transakcie s podielmi v Markíze odpovedal: „A zmluvy nechcete?“. Koľko peňazí za svoj podiel v Markíze dostal, si nechá pre seba, lebo „by novinárom vzal priestor na investigatívne pátranie“. „A ako s nimi naložím? To je otázkou budúcnosti, po porade s manželkou a dcérkou aj s malým sa rozhodnem,“ odpovedal na otázku, či mieni získanými financiami podporiť svoju stranu ANO. Rozhodnutie o peniazoch tak môže ovplyvniť nielen Viera Rusková, ale i školáčka Lívia a dvojročný Palko. „Tie kampane, ktoré boli, sú v pohode a tie ďalšie nás čakajú až o niekoľko mesiacov, vtedy urobím rozhodnutia,“ dodal. 

Zakladateľ TV Markíza Rusko tak pred novinármi doplnil vyjadrenie, ktoré v pondelok poskytol prostredníctvom svojho poradcu Maroša Havrana: „V súvislosti s televíziou Markíza sa uskutočnila jedna obchodná transakcia, ktorej súčasťou sa neskôr stal aj Pavol Rusko. Tá v plnej miere uspokojila všetky zainteresované strany.“ Od svojho vstupu do politiky v roku 2002 Rusko tvrdil, že s TV Markíza nemá nič spoločné.

Americká spoločnosť Central European Media Enterprises (CME) v pondelok oznámila, že so svojimi troma partnermi v SR uzavrela dohodu o získaní kontrolného podielu v TV Markíza a zvýšení ekonomického podielu v tejto spoločnosti na 80 percent. Celková hodnota obchodu sa odhaduje na 28,7 milióna amerických dolárov.

Ekonomický podiel CME v slovenskej spoločnosti sa tým zvýši zo súčasných 70 na 80 percent. Hlasovací podiel v prevádzkovej spoločnosti STS sa zvýši zo 49 percent takmer na 90 percent a hlasovací podiel v spoločnosti Markíza Slovakia z 34 na 80 percent. Transakcia by sa mala uskutočniť do konca roka 2005.

debata chyba