Polícia: Vyholené hlavy má "kde-kto"

Rasový ani extrémisický motív bitky, ktorá sa strhla v noci z piatka na sobotu v Piešťanoch, nemôže polícia zatiaľ potvrdiť. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru SR v Trnave Martina Kredatusová uviedla, že polícia vypočúva účastníkov a svedkov incidentu.

14.11.2005 11:18 , aktualizované: 15.11.2005 16:27
debata

„Bitku sme prvotne vyhodnotili ako obyčajnú ruvačku medzi dvomi skupinami, nič nenasvedčovalo rasovému ani extrémistickému motívu. Ten sme začali prešetrovať po tom, ako médiá vyšli s takýmto podozrením,“ povedala. V súčasnosti piešťanskí vyšetrovatelia preverujú aj túto alternatívu.

Podľa  Kredatusovej nie je vylúčené, že bude vznesené obvinenie z trestného činu ublíženia na zdraví, násilia proti skupine obyvateľov a jednotlivcovi a pre trestný čin výtržníctva. 

Polícia uvádza, že k potýčke prišlo medzi návštevníkmi dvoch barov v centre Piešťan na dvore jedného z barov. Počas bitky boli ľahše zranení štyria ľudia. Na miesto incidentu prišli hliadky štátnej a mestskej polície, ktoré skotrolovali osoby v baroch a vypočuli prítomných . 

Podľa svedkov, ktorí hovorili pre televíziu JOJ, približne dvadsať skínov v jednom bare po príchode začalo ľuďom nadávať a útočiť na nich kameňmi, horiacimi košmi na smeti a nožmi. „Nože sa nepotvrdili,“ konštatovala M. Kredtusová. Útok skínov mal byť mimoriadne brutálny, bili dokonca aj ženy a starších ľudí, ktorí sa v bare nachádzali. Skíni prišli do Piešťan z Bratislavy, Serede a Galanty. „Mali výzor skinhedov – maskáče, vyholené hlavy, bombery a fašistické prejavy,“ uviedol jeden zo svedkov.

Počas ošetrenia napadnutých zazvonil telefón jednému zo skínov a extrémista sa v ňom predstavil menom študenta Daniela Tupého, ktorého minulý týždeň v Bratislave zavraždila pravdepodobne skupina neonacistov.

Svedkovia tvrdia, že polícia zákrok nezvládla a väčšina skínov jej utiekla. Kredatusová dodala, že nie každý skutok, ktorý vykonajú ľudia s vyholenými hlavami, má zákonite rasový alebo extrémistický motív. "Dnes má vyholenú hlavu kde – kto,"povedala.

debata chyba