Sprievodcu, čo nepomohol, stiahli

Generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko Ondrej Matej stiahol až do prešetrenia z výkonu služby sprievodcu vlakov, ktorý podľa cestujúcich neposkytol pomoc pri útoku skupiny skinhedov na piatich študentov vo vlaku z Košíc do Bratislavy.

14.11.2005 21:38
debata

Železničná spoločnosť spolu so Železničnou políciou SR prijala sprísnené bezpečnostné opatrenia. „Ak sprievodca vlakov spozoruje, že do vlaku nastúpila podozrivá skupina osôb, nahlási to okamžite Železničnej polícii, ktorá zabezpečí odprevádzanie vlaku,“ uviedol riaditeľ odboru komunikácie spoločnosti Miloš Čikovský.

Železničná spoločnosť podľa jeho slov zabezpečí, aby v krátkom čase boli mobilnými telefónmi vybavené nielen vlaky vyššej kategórie, ale aj regionálne vlaky.

Tri dievčatá a dvoch chlapcov z Trenčína, ktorí v sobotu ráno cestovali rýchlikom do Bratislavy, napadli skinhedi. Skupinka asi ôsmich mužov s vyholenými hlavami nastúpila do vlaku na stanici v Piešťanoch. Sadli si do vedľajšieho kupé a dvaja z nich začali klopať študentom na dvere, aby otvorili.

Študenti dvere stihli zamknúť. Muži, ktorí o sebe hovorili ako o „skinheads“, sa im vyhrážali bitkou, kopali do dverí a snažili sa ich vyvaliť. Incident trval asi polhodinu, pričom im odmietol pomôcť sprievodca, ktorého cez dvere prosili, aby aspoň zavolal políciu.

debata chyba