Rusko: Penta je štvrtým koaličným partnerom

Finančná skupina Penta je podľa predsedu ANO Pavla Ruska de facto štvrtým partnerom koalície premiéra a predsedu SDKÚ Mikuláša Dzurindu.

10.01.2006 15:55 , aktualizované: 17:11
debata

„Prečo považujeme Pentu za prakticky koaličného partnera? Preto, lebo v otázke podielu na moci vykazuje známky politickej strany. Disponuje takým vplyvom a takou mocou, ktorými spravidla vo fungujúcich demokraciách disponujú vládne koaličné strany,“ povedal dnes Rusko novinárom. 

Penta podľa neho výrazne prispela k stabilizácii pomerov v Národnej rade SR po septembrovom odchode ANO z koalície v prospech vládnej koalície. Rovnako má táto skupina veľký vplyv na poslanecký klub okolo Ľubomíra Lintnera a v rezortoch zdravotníctva, hospodárstva a dopravy, myslí si Rusko. 

„Je pre nás smutné poznanie, že zdravotnícka reforma zastala na polceste a z proklamovaného hesla všetko pre pacienta sa stáva heslo všetko pre Pentu. Nemocnice, distribučné spoločnosti, lekárne, zdravotné poisťovne, naposledy takmer štyridsať záchranných staníc. To všetko je výsledok vplyvu, ktorý nepochybne v tomto rezorte táto finančná skupina v pozícii dnes už de facto koaličného partnera má,“ naznačil líder ANO. 

V rezorte dopravy zasa alianciu veľmi nepríjemne prekvapil spôsob, akým sa uberá privatizácia letísk. Rusko označil za národohospodárske zlyhanie vlády rozhodnutie ministra dopravy Pavla Prokopoviča odporučiť kabinetu schváliť konzorcium TwoOne ako víťaza tendra a investora v prípade bratislavského a košického letiska. Konzorcium TwoOne tvorí viedenské letisko Schwechat, rakúska Raiffeisen Zentral Bank AG a slovenská finančná skupina Penta. 

„V tomto prípade si však myslím, že nie Penta si vybrala Schwechat. Schwechat si dobre vybral Pentu. Máme pocit, že aj keby v konzorciu s Pentou boli Tri duby s.r.o., v súčasnej situácii by to bol vážny dôveryhodný partner a záujemca,“ poznamenal predseda liberálov. Podľa neho tender na výber strategického partnera pre slovenské letiská sprevádza veľa pochybností, rovnako sú pochybnosti o jeho regulárnosti, vyhodnotení i výsledku. „Schwechat vždy bude hrať najskôr na seba, až potom na Bratislavu a Košice,“ pripomenul. 

Rusko sa spolu s kolegami skúsil odhadnúť „budúcnosť“ v rezorte hospodárstva. Do obálky, ktorú dnes dajú do úschovy k notárovi, napísal meno víťaza jednej významnej privatizácie, ktorá sa uskutoční v rezorte hospodárstva. „Celý tender bude len malé divadielko,“ podotkol. O aký podnik by malo ísť, Rusko nekonkretizoval. „Chceme tým dokumentovať transparentnosť dohôd, ktoré v dnešnej situácii sú podľa nás veľmi reálne a ktoré vytvárajú priestor pre obchodovanie v politike,“ spresnil. 

Pente líder aliancie nič nevyčíta. „Ona sa správa tak, ako je to z jej pohľadu prirodzené. Je to finančná skupina. Dravý obchodný partner. Robí len to, čo jej dovolí vládna koalícia. A ak jej dovolí obchodovať v politickom priestore, je to jej vizitka a jej zodpovednosť. Podľa nás je to príliš veľká cena za to, že vláda môže vládnuť,“ uzavrel Rusko.

debata chyba