SF predstaví vlastnú víziu zdravotníctva

Slobodné fórum do dvoch týždňov predstaví vlastnú víziu zdravotníckeho systému pri rešpektovaní vzniknutých vlastníckych vzťahov, povedala predsedníčka Slobodného fóra Zuzana Martináková.

12.01.2006 13:53
debata

Zároveň odmietla nedávne vyjadrenie premiéra Mikuláša Dzurindu, že neexistovala alternatíva k navrhovanej Zajacovej reforme zdravotníctva. Podľa Martinákovej ju mala Slovenská lekárska komora a z politických subjektov strany Smer a Slobodné fórum. Predstavitelia Slobodného fóra dokonca diskutovali o svojej ucelenej podobe reformy zdravotníctva so šéfom rezortu Rudolfom Zajacom. Stretnutia sa však skončili neúspešne.
 

Zajacova reforma dnes podľa Martinákovej smeruje ku krachu zdravotníctva. Ukazuje to fakt, že premiér Dzurinda hľadá rôzne dôvody na zakrytie nedostatkov a chýb ministra.

Martináková poukázala na poslanecký prieskum na Ministerstva zdravotníctva SR kvôli výberovému konaniu na rýchlu záchrannú pomoc. „Celý tento proces bol šitý na finančné skupiny, ktoré boli úspešnejšie vo výberovom konaní ako nemocnice,“ konštatovala.

Okrem toho Zajac upravil cenový výnos, ktorým zvýšil platbu na jednu sanitku z 590-tisíc na 860-tisíc korún. Slobodné fórum už upozorňovalo na to, že rýchla záchranná pomoc sa stane lukratívnou záležitosťou v zdravotnícke, a preto bude prechádzať do rúk finančných skupín. Šéfka slobodných nechápe, prečo by sieť rýchlej záchrannej pomoci mala dostať dánska zahraničná spoločnosť. V tejto súvislosti vyslovila pochybnosti, či by takéto výberové konanie vyhrala slovenská spoločnosť v Dánsku.

Poslankyňa Ľubica Navrátilová konštatovala, že najprv bolo pre ňu záhadou, prečo sa do stratového zdravotníctva chcú dostať silné finančné skupiny. „Prišla som na to, že nie sú obmedzené výdavky zdravotných poisťovní, ktoré možno použiť na úhradu iných nákladov ako je nákup zdravotnej starostlivosti,“ povedala.

Všeobecná zdravotná poisťovňa podľa Navrátilovej vo svojom rozpočte na rok 2006 uvádza, že na vlastnú správu použije 6,7 percenta financií zdravotného poistenia. Kvalifikovaný odhad ukazuje, že súkromné akciové spoločnosti použijú na vlastnú správu až 9 percent z rozpočtu poisťovne. Deväť percent pri nedostatku financií v zdravotníctve znamená zníženie nákupu zdravotnej starostlivosti. SF bude hľadať právne nástroje na zabránenie plytvania s financiami verejného zdravotného poistenia.

debata chyba