Minister Liška: Odpusťte, vojaci moji

Odhodlanie a hrdosť zosnulých vojakov ocenil na smútočnej rozlúčke s obeťami havárie lietadla AN-24 minister obrany Juraj Liška. Šéf rezortu spomenul, ako sa s vojakmi lúčil pred polrokom na česko-slovenskej hranici, keď odchádzali na svoju misiu.

26.01.2006 12:50 , aktualizované: 13:02
debata

„Pamätám si odhodlanie vo vašich tvárach. Navždy mi pred očami ostane hrdosť, s ktorou ste sa postavili k tejto výzve,“ prihovoril sa Liška zosnulým. „Vaša prítomnosť dávala kosovským a srbským matkám nádej, že sa ich deti vrátia zo školy živé a zdravé. Vrátili sa a vracajú. Aj vďaka vám,“ dodal.

Minister pripomenul osud gréckeho vojaka Diomedóna, ktorý po víťazstve Grékov nad Peržanmi pri Maratóne prebehol 42 kilometrov do Atén, aby oznámil správu o víťazstve. Prežil bojovú vravu, ale po zvestovaní víťazstva od vyčerpania zahynul. Ani 42 slovenským vojačkám a vojakom nebolo dopriate doručiť posolstvo o splnenej úlohe osobne. „Avšak zvesť o tom, že vaša misia bola splnená, k nám dorazila. Splnili ste ju zodpovedne, statočne, s každodenným nasadzovaním života,“ vyhlásil minister. 

Vojaci podľa neho splnili každý rozkaz svojich veliteľov, okrem toho posledného – vrátiť sa zdraví a živí domov. Existujú však aj vyššie sily, ako je sila rozkazu. „Odpusťte, vojaci moji,“ povedal pohnutým hlasom Liška.

debata chyba