Pád AN-24? Asi chyba pilota, tvrdia Maďari

Slovenské vojenské lietadlo AN-24 sa zrútilo asi kvôli chybe pilota, tvrdí maďarský Népszabadság a odvoláva sa na Organizáciu pre bezpečnosť dopravy.

30.01.2006 10:47
debata

Prvé správy vyšetrovania tragickej havárie slovenského vojenského lietadla hovoria o tom, že nehodu pravdepodobne spôsobila chyba pilota. Konštatuje to na titulnej strane pondelkové vydanie najvplyvnejšieho maďarského denníka Népszabadság, odvolávajúc sa na informácie maďarskej Organizácie pre bezpečnosť dopravy.

Organizácia pre bezpečnosť dopravy bola podľa denníka jedným z úradov, ktoré vyšetrovali na mieste katastrofy lietadla AN-24. Okrem nej z maďarskej strany vyšetruje prípad aj Úrad vojenského letectva a polícia.

Pravdepodobnou príčinou havárie podľa organizácie pre bezpečnosť bolo, že piloti pri klesaní podľa vidu za dobrej viditeľnosti – svetlá košického letiska boli viditeľné zďaleka – nezbadali v tme 747 metrov vysoký vrch Borsó.

Podľa hlavného riaditeľa organizácie Lászlóa Mészárosa môže trvať ešte mesiace, kým sa vyjasnia drobné detaily prípadu, zatiaľ je isté, že stroj nevybočil z plánovanej letovej dráhy, ale letel podstatne nižšie, ako mal.

Stáva sa, že nezávislé organizácie pre bezpečnosť dopravy, akou je aj Organizácie pre bezpečnosť dopravy, majú v súvislosti s prípadom iné závery, ako napríklad polícia. Pripomenul Mészáros, podľa ktorého sa totiž tieto nezaoberajú právnou zodpovednosťou. Ich jediným cieľom je zistiť čo najdôkladnejšie okolnosti prípadu a zverejniť ich. Pritom zostanú utajené poskytnuté výpovede, ktoré dotknuté osoby zo strachu pred zodpovednosťou nepovedie pred súdom, alebo políciou. Myšlienka založenia takýchto nezávislých organizácií bola sformulovaná vo svete v čase druhej svetovej vojny.

Zo súhrnných hlásení nezávislých organizácií pre bezpečnosť dopravy vyplýva, čo viedlo k nehode, aké boli jej okolnosti a čo treba urobiť pre to, aby sa nestal podobný prípad, uzatvára Népszabadság.

debata chyba