Komentár: Dočasný minister

Usilovný, učenlivý a cieľavedomý. Tak by sa dal podľa uverejnených informácií a stanovísk vládnych politikov aj opozičného Roberta Kaliňáka charakterizovať nastupujúci minister obrany. A vie dobre šliapať do pedálov, dodal by Mikuláš Dzurinda.

01.02.2006 12:30
debata

Veď s ním Martin Fedor ako mládežnícky funkcionár v rámci volebnej kampane SDK v lete 1998 bicykloval krížom-krážom po republike.

Ešte sa vyzdvihujú Fedorove bohaté skúsenosti. Od júna 2003 naozaj pôsobí ako štátny tajomník na ministerstve obrany. Iní kandidáti SDKÚ sa tým nemohli pochváliť. Ale na to, že sa vtedy prvý raz dostal do kontaktu s osobitnou vojenskou problematikou, je to nepochybne krátky čas.

Dosiaľ o jeho účinkovaní na ministerstve v podstate nikto nič nepočul. Nespraviť však za dva a pol roka vo vládnej funkcii kotrmelec na Slovensku vôbec nebýva samozrejmé. Fedor bol teda doteraz verejnosti neznámy, nevýrazný, ale slušný a poslušný. Pod premiérovými krídlami pomaly rástla jeho kariéra. A taký – verný a vďačný bude aj v nasledujúcom období. Nijaký zázrak ani prelom vo svojom úrade neurobí.

Dzurinda o ňom hovorí ako o garancii, ,,že rezort bude spravovaný dobre a zodpovedne". To však nie je veľká záruka, lebo čosi podobné tvrdil aj o Ľudovítovi Kaníkovi a Jurajovi Liškovi. Odchádzajúci minister obrany sa teší, že Fedor zabezpečí kontinuitu. Ak to má platiť aj pre pochybné tendre a neprehľadnú privatizáciu armádneho majetku, tak je možné, že sa doterajší pán Bezproblémový po prvý raz popáli.

Ak ide o požadované zásadné zmeny vo vojenskom letectve, na tom nič nezmení ani nedávna katastrofa na maďarsko-slovenskom pomedzí. Financmajstri sa už vyhlásili: viac peňazí na techniku a výcvik nebude.

Skúsení profesionálni vojaci si o tom myslia svoja. Aj o nováčikovi v ministerskom kresle. Sedem a pol mesiaca pred parlamentnými voľbami je všetko dočasné. Najmä vládne posty.

debata chyba