Časť opozície chce predčasné voľby v júni

Predčasné voľby v júnovom termíne sú prijateľným riešením vládnej krízy pre ĽS-HZDS i KDH. Predsedovia týchto strán skrátenie volebného obdobia na stretnutí s premiérom Mikulášom Dzurindom podporia.

07.02.2006 15:59 , aktualizované: 17:29
debata

„Nám to stopercentne vyhovuje. My sme predčasné voľby neodmietali, odmietali sme jediný a najhorší variant  úradnícku vládu. Predpokladám na sto, ako hovorili niektorí súdruhovia, na stodesať percent, že stanovisko ĽS-HZDS bude nemenné a predčasné voľby podporíme,“ povedal poslanec za ĽS-HZDS Stanislav Husár s tým, že júnový termín volieb odobria.

Šéf poslaneckého klubu ĽS-HZDS Tibor Cabaj v minulosti do parlamentu dvakrát predložil novelu o skrátení volebného obdobia s voľbami plánovanými na jún, aby sa vytvoril väčší časový priestor pre novú vládu na uchopenie moci a zostavenie rozpočtu. Jeho návrhy však parlament vždy zamietol.

„Čím skorší termín, tak tým skôr sme za takéto riešenie,“ poznamenal poslanec za KDH Jozef Šimko. Predčasné voľby považuje podľa neho za jedno z východísk aj predseda KDH Pavol Hrušovský.

Slobodné fórum podporí odvolanie Dzurindu aj predčasné voľby

Podporíme odvolanie premiéra Dzurindu aj predčasné parlamentné voľby, konštatovala predsedníčka Slobodného fóra (SF) Zuzana Martináková po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

Hlava štátu pozvala predsedníčku SF, aby spolu prediskutovali pohľad slobodných na riešenie vládnej krízy. „Som veľmi rada, že do tejto situácie vstúpil pán prezident ako osoba, ktorá stojí nad stranami aj vládou,“ dodala Martináková.

Fico: Ak nebudú predčasné voľby, navrhneme odvolanie Dzurindu

Strana Smer – sociálna demokracia podá v stredu v Národnej rade SR návrh na vyslovenie nedôvery premiérovi Mikulášovi Dzurindovi, ak sa na avizovanom predpoludňajšom stretnutí lídri parlamentných strán nedohodnú na konaní predčasných parlamentných voľbách. Novinárom to dnes oznámil líder Smeru-SD Robert Fico.

Sociálni demokrati už majú pod návrhom zozbieraných približne 40 podpisov. Okrem zákonodarcov zo Smeru-SD sú pod iniciatívou podpísaní aj niektorí poslanci za KSS a nezávislí poslanci z HZD a SF. „Nie je pod ňou podpísaný ani jeden poslanec za ĽS-HZDS,“ podotkol Fico.

Osoba predsedu SMK Bélu Bugára ako kandidáta na predsedu Národnej rady SR je podľa Fica pre Smer-SD neprijateľná.

debata chyba