Duray: Slovensko nenávidí Orbána

Za zverejnením údajnej teroristickej hrozby počas volebnej kampane v Maďarsku stojí nenávisť na Slovensku voči Viktorovi Orbánovi a voči Fidesz-u. Vyhlásil to v maďarskej komerčnej rozhlasovej stanici Info Rádió výkonný podpredseda SMK Miklós Duray.

11.04.2006 11:26
debata

Podľa jeho slov maďarský premiér Ferenc Gyurcsány a jeho slovenský partner Mikuláš Dzurinda si nahrávali, aby sa zo slovenskej strany informácia tajnej služby o údajnom nebezpečenstve atentátu nedementovala.

„Na Slovensku existuje veľké nepriateľstvo voči Fidesz-u a Orbánovi, lebo ich považujú za stelesnenie maďarskej národnej politiky. Keď teroristickú hrozbu zverejnil maďarský premiér, nemohol to urobiť inak, než po konzultácii so slovenským partnerom, premiérom Dzurindom,“ formuloval Duray. Podľa jeho vyjadrenia Dzurinda z hĺbky duše neznáša a nenávidí Viktora Orbána, a to najmä odvtedy, ako pri odovzdávaní znovupostaveného mosta Márie Valérie medzi Štúrovom a Ostrihomom na oboch stranách Dunaja vítali hlasitým skandovaním Orbána a nie jeho.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány 28. marca na mimoriadnej tlačovej besede oznámil, že maďarská tajná služba dostala informáciu o pripravovaných atentátoch. Podľa Népszabadságu informácia pochádzala od Slovenskej informačnej služby. Atentáty mali uskutočniť podľa Gyurcsánya s cieľom destabilizovať politickú situáciu zahraničné zločinecké skupiny na masových volebných mítingoch v Maďarsku. (viac v článku SIS varovala Maďarsko)

Mítingy Maďarskej socialistickej strany a Fidesz-u, ktoré sa konali 1. a 2. apríla za účasti stoviek tisíc občanov, neboli ničím narušené.

debata chyba