Záplavy, to je strach, dovolenky, sťahovanie

Rozvodnené potoky a rieky po silných dažďoch vždy postavia do pozoru majiteľov domov, ktorí si berú dovolenky, sťahujú veci na vyššie poschodia, obkladajú domy vrecami s pieskom. Po minulotýždňových dažďoch spôsobila voda najmä na severozápade Slovenska škody za niekoľko stotisíc až miliónov, ľudí tentoraz vážnejšie neohrozila.

10.09.2007 06:17
Záplavy na Devíne. Foto:
Záplavy na Devíne. Ilustračné foto.
debata

Rozvodnená Kysuca a Orava sa dostávali do normálu ešte v sobotu, Dunaj a Morava včera, hydrometeorológovia stiahli zo svojej stránky varovné výstrahy.

„Možno hrozba záplav niekedy na prvý pohľad nevyzerá nijako dramaticky, ale dedina je vždy veľmi živá, ľudia rýchlo pracujú okolo domov, spevňujú, čo sa dá, odvážajú deti, autá,“ hovorí starosta Kopčian Dušan Dubecký. Tentoraz Kopčany problém nemali, vyhlásili len druhý stupeň povodňovej aktivity, ale miestni v minulosti prežívali svoje dramatické príbehy. Naposledy vlani. Kopčany na Záhorí totiž ohrozuje rieka Morava. Aj v uplynulých dňoch jej hladina stúpala, ale vyliatím nehrozila. Hasiči tam nemuseli spevňovať hrádze, dedina bola pokojná.

„Keď v minulosti hrozili povodne, atmosféra v dedine bola veľmi zvláštna. Ľudia nevedia, či sa hrádza naozaj pretrhne, do akej výšky voda dedinu zaplaví. Keď to v našej dedine pred troma rokmi vyzeralo vážne, osemsto ľudí si vzalo dovolenku. Skoro nik nešiel do práce, plnili vrecia pieskom, nosili na hrádzu, pomáhali vojakom,“ opisuje starostka Zohora Eva Michalinová. Je to ďalšia z obcí na Záhorí, ktorá mávala v minulosti problémy. Popri Zohore tečie kanál do rieky Moravy. Keď sa zdvihne hladina Moravy, automaticky sa dvíha hladina kanála.

„Lúky okolo boli premočené, ľudia sa každú chvíľu chodili pozerať na most, aká vysoká je voda,“ hovorí. Obyvatelia najbližších domov pri kanáli museli byť dnu. „Naozaj to je strach z toho, že tušíte, čo sa môže stať pri zaplavení. Ľudia telefonujú do roboty, že ostávajú doma. Vynášajú veci z pivníc a prízemí na vyššie poschodia. Vypratávajú chladničky, mrazničky, vynášajú hore nábytok. Ako pri sťahovaní. Ja vždy odveziem deti k rodičom, obkladáme dom vrecami s pieskom. Keby sa preliala alebo pretrhla hrádza, náš dom by zaplavilo do výšky tridsať až štyridsať centimetrov. Pivnicu by zalialo a vodu by sme mali na prízemí. Ale máme v dedine aj domy v záplavovom území, kde by mali pol druha metra vody,“ hovorí Dubecký. V Kopčanoch vždy pri vážnejších hrozbách pripravia kultúrny dom, aby mali evakuovaní ľudia kde prenocovať.

debata chyba