Hortova služobná cesta? Atletický míting

Podpredseda parlamentu a SDKÚ Milan Hort bude vysvetľovať svoju minuloročnú služobnú cestu do Talianska parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií na budúci týždeň.

14.02.2008 19:15
Milan Hort Foto:
Podpredsedom NR SR za opozíciu bude Milan Hort z SDKÚ.
debata

Podpredsedníčka výboru, poslankyňa za Smer Renáta Zmajkovičová uviedla, že existuje dôvodné podozrenie z porušenia zákona o konflikte záujmov. Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií by sa mal zaoberať aj ďalšou medializovanou minuloročnou služobnou cestou Horta do Ostravy na atletický míting IAAF Super Grand Prix Zlatá tretra. O zvolanie zasadnutia výboru pre nezlučiteľnosť funkcií požiadala tretina členov výboru.

Podpredseda parlamentu minulý rok absolvoval pracovnú cestu do San Daniele a Benátok. „Všetky zahraničné pracovné cesty vrátane obsadenia schvaľuje a podpisuje predseda Národnej rady a zabezpečuje ich kancelária parlamentu. Ja takúto kompetenciu nemám a je to oblasť činnosti, ktorá je úplne mimo môjho pôsobenia,“ povedal Hort s tým, že v žiadnom prípade nejde o klientelizmus. Dodal, že jeho najstarší syn je profesionálny tlmočník do taliančiny, registrovaný aj v agentúre, ktorá má s Národnou radou na tieto služby uzatvorenú zmluvu a už desaťročie sa angažuje v cezhraničnej spolupráci medzi Slovenskom a severným Talianskom v oblastiach ako je hospodárstvo, samospráva a kultúra. Pripomenul, že požiadavka na účasť jeho syna v delegácii bola súčasťou pozvánky, čo ho vzhľadom na predchádzajúce synove kontakty neprekvapilo, keďže veľakrát prekladal ako v severnom Taliansku tak na Slovensku. Všetko ostatné bolo vecou, respektíve súčasťou obvyklého protokolárneho postupu, ktorý je určený smernicou predsedu NR SR, konštatoval Hort.

„Je mi ľúto, že sa to vyprofilovalo ako problém, ale z mojej strany žiaden takýto úmysel nebol,“ poznamenal.

Hortov najstarší syn študoval na univerzite v Bologni medzinárodné vzťahy a diplomaciu, pracuje v združení talianskych podnikateľov na Slovensku.

O služobnej ceste podpredsedu Národnej rady do Talianska za účasti syna informovala v stredu televízia Markíza.

debata chyba