Poslancov netrápia milióny HZDS z igelitky

HZDS na podozrivé milióny z igelitky nedoplatí. Poslanci finančného výboru navrhli v stredu Mečiarovej strane 200-tisícovú pokutu za dva menšie dary. Sporné milióny však nechali nepovšimnuté. "Jednoducho, nebolo to porušenie zákona," povedal šéf výboru Jozef Burian zo Smeru o 11 miliónoch, ktoré HZDS dostalo od dvoch darcov.

04.09.2008 08:43
Peniaze Foto:
Ilustračné foto
debata

Sedem miliónov mu v igelitke po známom poslal dôchodca Rudolf Trávníček z Bratislavy, štyrmi miliónmi Mečiarovej strane prispel zadlžený podnikateľ Jozef Oceľ z okresu Brezno.

HZDS zaplatí pokutu len za dar od Transpetrolu a spoločnosti Brantner Nova zo Spišskej Novej Vsi. Obe mu dali vlani po 50-tisíc korún. Problém je v tom, že v jednom prípade ide o pološtátny podnik a v druhom o spoločnosť s účasťou samosprávy a zákon hovorí, že strany peniaze od takýchto firiem prijímať nesmú.

Ak by sa preukázala protizákonnosť aj v prípade miliónových darov, pokuta pre HZDS by sa mohla vyšplhať až na 22 miliónov korún. Za každý nezákonne prijatý dar totiž hrozí politickej strane od ministerstva financií sankcia vo výške dvojnásobku daru. Pochybenie pri preberaní darov priznalo aj HZDS, ktoré chce milióny vrátiť.

Na darovacích zmluvách na sporné milióny, ktoré strana zverejnila na svojej internetovej stránke, totiž chýba notárom overený podpis štatutára strany. Tým je ústredná tajomníčka HZDS Zdenka Kramplová.

„Zákon jednoznačne hovorí, že dary sa môžu prijímať len na základe darovacej zmluvy a tá musí spĺňať náležitosti zákona. Aby bola zákonná, musí obsahovať aj overený podpis štatutára,“ zdôraznila Zuzana Wienková z Aliancie Fair-play.

Podľa Buriana to porušenie zákona nie je. Zákon totiž podľa neho nehovorí o tom, či má byť podpis štatutára overený pred poskytnutím daru, alebo aj neskôr. Na zmluvách, ktoré HZDS predložilo do Národnej rady, totiž podľa neho podpis štatutárky je, ale s iným dátumom ako overený podpis darcu.

Sporných jedenásť miliónov v stredu nenapadli ani opoziční poslanci. „Musím sa na to pozrieť,“ povedal poslanec za SDKÚ Ivan Mikloš, ktorý bol prítomný na zasadaní výboru. Pripustil, že opozícia môže túto otázku vo výbore ešte nastoliť. Vo výbore má však väčšinu koalícia a Smer stál včera na strane HZDS.

„Rozhodnutie výboru považujem za správne,“ reagoval podpredseda HZDS Miroslav Jureňa. Či HZDS zosobní pokutu Kramplovej a hospodárovi Milanovi Urbánimu, nepovedal. HZDS podľa neho vráti peniaze do konca septembra.

Pokutu by malo ministerstvo financií na návrh výboru vyrubiť aj KDH. To tiež prijalo v uplynulých rokoch 50-tisíc od Brantner Novy a 5-tisíc od Združenia kresťanských podnikateľov, čo je tiež v rozpore so zákonom.

debata chyba