V zmluve sú skryté ďalšie miliardy

V zmluve je uvedené, že zmluvná pokuta je dohodnutá za každé jednotlivé porušenie. Takže k dnešnému dňu je už zmluvná pokuta možná vo výške 800 miliónov korún. A to nie je konečná suma, hovorí právnik Jozef Vozár, zástupca riaditeľa Ústavu štátu a práva Slovenskej akadémie vied.

03.12.2008 07:46
Tipos Foto:
Ilustračné foto
debata

Prečo vlastne uzavrel Tipos po rozsudku zmluvu? Čo ho k tomu nútilo?
V auguste tohto roku vyhlásil Najvyšší súd rozsudok, v ktorom okrem približne dvojmiliardového plnenia zaviazal spoločnosť Tipos zdržať sa akéhokoľvek, i čiastkového využívania znalostí alebo skúseností tvoriacich predmet know-how žalobcu. Táto časť rozhodnutia Najvyššieho súdu ostala v tieni finančného plnenia, hoci je svojimi dôsledkami oveľa závažnejšia. Inak povedané: nadobudnutím právoplatnosti a vykonateľnosti rozhodnutia súdu spoločnosť Tipos nesmela už nikdy prevádzkovať  tento druh číselných lotérií. Aj keby zaplatila. Ak spoločnosť Tipos chcela ďalej fungovať ako štátna lotéria, toto bolo jedno z riešení. Skôr ako bolo predložené, mala však predchádzať seriózna ekonomická a právna analýza, či ide o najefektívnejšie riešenie. Ďalšie pokračovanie v spore nevylučuje riziko zvýšenia sumy, to nikto netají. Preto mali byť vyhodnotené všetky riziká. Táto kauza poukazuje aj na iný problém. Ak nesprávne rozhodne súd, a je to v rozpore so zákonom, schová svoje tvrdenie pod právny názor. Táto skutočnosť sa veľmi málo zdôrazňuje, ale  je dosť podstatná pre celú kauzu, a nielen pre túto.

Kópia zmluvy: Kliknutím na stránku si text zväčšíte

Je bežné  zabezpečovať plnenie dohôd zmluvnými pokutami?
Zabezpečenie záväzkov zmluvnou pokutou je štandardný inštitút. Otázna je primeranosť  jej výšky.

Za každé porušenie zmluvy je stanovená pokuta 400 miliónov. Teda ak ju poruší Tipos v troch bodoch, bude pokuta 1,2 mld. korún?
V zmluve je uvedené, že zmluvná pokuta je dohodnutá za každé jednotlivé porušenie. Zaplatenie prvej splátky bolo zabezpečené zmluvnou pokutou. Podľa doterajších informácií prvú splátku už zaplatili. Tam by sa už zmluvná pokuta nemala dať uplatniť. Zmluvnou pokutou sú zabezpečené ďalšie dve povinnosti – druhá splátka a zdržanie sa krokov, ktoré by zvrátili rozsudok Najvyššieho súdu. Takže k dnešnému dňu je zmluvná pokuta možná vo výške 800 miliónov korún.

Aké má možnosti Lemikon vymôcť pokutu, ak sa Tipos rozhodne ju nezaplatiť?
Len na súde.

Čo znamená klauzula, že Lemikon vlastní aj pohľadávku predstavujúcu zisk Tiposu od januára 2006, teda za necelé tri roky?
Žalobca nežaloval celú sumu. Takže Lemikon môže požadovať zisk Tiposu za tri roky od roku 2006. Rozhodnúť o tom musí súd. O pár rokov môžeme čakať, že znovu budeme musieť zaplatiť ďalšie miliardy.

debata chyba