Mečiar vyťahuje proti Gašparovičovi ostré náboje

Opätovná kandidatúra prezidenta Ivana Gašparoviča nedá už dlho spávať predsedovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi. Bývalého spolustraníka, ktorý ho pred piatimi rokmi porazil v prezidentských voľbách o viac ako 360-tisíc hlasov, obvinil zo zodpovednosti za plynovú krízu na Slovensku.

20.01.2009 07:59
Mečiar Foto:
Predseda HZDS Vladimír Mečiar
debata

„Ten, kto ako osoba rozhodol o privatizovaní a predaji skladov plynových zásobníkov, bol vtedajší predseda parlamentu a terajší prezident republiky Ivan Gašparovič,“ vyhlásil Mečiar v TA3.

Ak by boli sklady v rukách štátu, Slovensko by podľa Mečiara mohlo niekoľko mesiacov využívať vlastné zásoby plynu. „Predseda vlády si nevšimol jednu vec, že ten zodpovedný sedel vedľa neho,“ dodal Mečiar s tým, že Smer Gašparoviča „odmenil“ podporou vo voľbách.

Prezident spájanie s privatizáciou počas Mečiarovej vlády odmietol. „Je to taká nehorázna lož, azda sa tomu vyrovná len tá óda o jeho chudobe a malej korzičke,“ reagoval Gašparovič. Tvrdí, že Mečiar má v pláne podobné informácie o ňom zverejňovať každý týždeň.

Útoky HZDS proti Gašparovičovi sa stupňujú. Mečiar už v minulosti naznačoval spojenie Gašparoviča s privatizáciou Nafty Gbely. Neskôr prezidenta obvinil, že ako predseda parlamentu mal pod palcom zlé rozhodnutia nielen pri predaji Nafty, ale aj VSŽ či Železničných stavieb. „Dokonca aj povedal, že komu, čo a za koľko,“ uviedol Mečiar pre internetový portál sme.sk.

Poslanec za HZDS Ján Kovarčík pripustil, že hnutie ešte o Gašparovičovi nepovedalo posledné slovo. „Niektoré pravdivé skutočnosti sa ešte dostanú na verejnosť,“ poznamenal Kovarčík. Ten Gašparoviča opakovane kritizoval aj za slabé výkony vo funkcii hlavy štátu.

HZDS podľa Mečiara na Gašparovičovo zlyhanie neupozornilo skôr preto, lebo trvalo roky, kým sa vyjasnila zodpovednosť za jednotlivé rozhodnutia v privatizácii. Mečiar tvrdí, že o Gašparovičových rozhodnutiach nevedel, pretože ich urobil v čase jeho choroby.

Mečiar má stále v rukách aj disketu s menami klientov nebankoviek BMG Invest a Horizont Slovakia. Už dávnejšie vyhlásil, že meno Ivan Gašparovič je medzi klientmi, ktorí z pyramídovej hry profitovali a pred krachom si svoje vklady vybrali.

debata chyba