Rafaj: Ochrana jazyka je dôvod aj na zásah do práva na súkromie

SNS požaduje sprísniť Maďaričov návrh novely štátneho jazyka, o ktorom rokuje parlament. Národniari požadujú, aby zákon určil, že všetci štátni úradníci musia plynule ovládať slovenčinu. "Štát je povinný zabezpečiť prostredníctvom svojich orgánov príkladný vzťah k ovládaniu a používaniu štátneho jazyku v úradnom styku," zdôvodňoval pozmeňujúci návrh predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Podľa neho pred nástupom do úradu budú musieť štátni úradníci pravdepodobne testom preukázať, ako ovládajú štátny jazyk.

25.06.2009 10:03 , aktualizované: 13:10
Rafael Rafaj Foto:
Predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj
debata

Podľa Rafajovho návrhu štátne orgány, orgány územnej samosprávy a verejnej správy sú povinné aktívne ochraňovať štátny jazyk „Ochrana štátneho jazyka je legitímnym dôvodom aj na zásah do slobody prejavu a práva na súkromie,“ uviedol v pléne Rafaj. Poslankyňa za SDKÚ Magdaléna Vášáryová to kritizovala s tým, že ak by takéto ustanovenie platilo, nemohli by sme byť členom EÚ a NATO.

Národniari chcú zasiahnuť aj do Maďaričovej predstavy, ako pokutovať zlú slovenčinu. Pokuty žiada zaviesť už po prvom písomnom upozornení od ministerstva kultúry. Minister kultúry Marek Maďarič v novele o štátnom jazyku navrhuje, aby sankcie nasledovali po dvoch upozorneniach. Sankcie sa môžu vyšplhať až na päťtisíc eur. SNS tvrdí, že prvá lehota na odstránenie je iba symbolická a právne irelevantná. „To vedie k úplnému ignorovaniu postupu štátu – ministerstva kultúry pri prvotnom požadovaní nápravy pri protiprávnom stave,“ zdôvodnil Rafaj.

Podľa vládneho návrhu ak porušovateľ neodstráni prehrešky voči zákonu do určenej lehoty, vyslúži si dvojnásobok pokuty, ktorú mu rezort dal. Ďalšiu pokutu mu môže uložiť do dvoch rokov, odkedy mali byť nedostatky odstránené. SNS však žiada prísnejšie podmienky. Rezort má po vyrubení dvojnásobnej pokuty ďalej požadovať dve percentá z nej za každý deň omeškania od dňa, kedy už náprava mala byť hotová až po jej vykonanie.

SMK v pléne predložila procedurálny návrh, aby parlament nepokračoval v schvaľovaní novely, pretože návrh narúša status quo v oblasti národnostných práv. Poslankyňa Ágnes Biró podala pozmeňujúci návrh, ktorým rieši písanie cudzojazyčných nápisov na pamätníkoch a pamätných tabuliach. V porovnaní s vládnym návrhom nechce, aby bolo určené, že slovenský text musí byť prvý. Zároveň kritizovala, že vládna novela môže spôsobiť absurdné situácie. „Stačí niekoľko horlivcov a v zmysle zákona o štátnom jazyku budú vyžadovať dvojjazyčné náhrobné kamene aj na verejných cintorínoch,“ komentovala Maďaričov návrh Biró.
Podľa Biró zákon by mal povoliť, aby v obciach, kde sa v úradnom styku používa maďarčina, mohli byť nápisy, reklamy a oznamy pre verejnosť popri slovenčine aj v jazyku menšiny. „Navrhujem, aby zákonom nebolo určené poradie jazykov,“ vyhlásila v pléne Biró.
Maďarič v pléne odmietol, že okliešťuje menšinové práva. Podľa neho návrh rozširuje možnosti používania jazykov národnostných menšín.

Do rozpravy k novele je ešte prihlásených sedem poslancov. Po obedňajšej prestávke budú poslanci pokračovať Hodinou otázok a interpeláciami na členov vlády. Po nich prejdú k rozprave o vládnej novele zákona o verejnom obstarávaní.

Poslanec za SMK spochybňoval Slotov podpis na Rafajovom návrhu

Poslanec za SMK László Köteles v pléne spochybňoval podpis Jána Slotu pod pozmeňujúcim návrhom Rafaela Rafaja, ktorý podal v rozprave k vládnej novele zákona o štátnom jazyku. „Pán poslanec Rafaj, viete, vo vašom prípade človek nikdy nemá istotu. Tak mi dovoľte položiť takú kacírsku otázku. Pod návrhom je aj meno Jána Slotu a aj podpis. Môžete mi odpovedať, kto to podpísal, respektíve komu patrí tento podpis?“ spýtal sa v pléne Köteles. Rafaj na opozičného poslanca nereagoval.

Podľa rokovacieho poriadku poslanci môžu predkladať pozmeňujúce návrhy, ak pre ne získajú 15 poslaneckých podpisov. Rafajov návrh má presne 15 podpisov. Ako prvý ho podpísal Rafaj, ako druhý je uvedený Ján Slota.

Rafaj pred novinármi odmietol, že pod návrh podpísal Slotu. Tvrdí, že Kötelesovi pravdepodobne ide o šírenie „udalosti, ktorú pred časom opisoval istý denník“. „Pravdepodobne sa snaží podobné dojmy šíriť ďalej a oslabovať razanciu Slovenskej národnej strany v prípade novely štátneho jazyka. Vnímam to ako také smiešne politikum, ja si tiež nerobím srandu z jeho výslovnosti,“ uviedol Rafaj.

Denník Sme vlani v máji napísal, že Rafaj falšuje Slotov podpis. Do prezenčnej listiny nepodpisuje len seba, ale aj predsedu SNS. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer) sa po stretnutí s národniarmi rozhodol nekonať, uspokojil sa s ich tvrdeniami. Rafaj Paškovi povedal, že Slotu nepodpísal a Slota tvrdil, že v parlamente bol a podpisoval sa sám. Falšovanie podpisov nezačal prešetrovať ani Úrad boja proti korupcii.

debata chyba