Poslancom sa začali prázdniny. Za 6 600 eur

Slušný plat vyše 3 300 eur mesačne berú poslanci Národnej rady aj cez parlamentné prázdniny, ktoré sa im začali tento týždeň. Do práce pritom chodili oveľa menej ako bežní zamestnanci.

04.07.2009 06:13
debata

V prvom polroku 2009 pracoval parlament spolu 54 dní, z toho len 31 dní tvorili samotné rokovania Národnej rady. Ostatní pracujúci v robote za rovnaký čas strávili 123 dní.

Najbližšia schôdza parlamentu je na programe v septembri. Politické strany však tvrdia, že ich ľudia budú pracovať aj v júli a auguste. „Politika prebieha neustále,“ hovorí šéf klubu SNS Rafael Rafaj. Dodáva, že jeho leto bude tiež z veľkej časti pracovné. „Občanom budú naši poslanci k dispozícii na rôznych folklórnych podujatiach či napríklad na matičných dňoch. V lete je toho vždy najviac, takže si oddýchnu najmenej,“ dodáva.

Svojim voličom majú byť po ruke aj zástupcovia SMK. „Naši poslanci majú takzvané služby aj počas leta, takže vždy máme zabezpečené, že je ich občanom k dispozícii hneď niekoľko,“ hovorí šéf parlamentného klubu SMK Gyula Bárdos. Dodáva, že v súvislosti s prípravami na voľby do VÚC majú tiež v pláne veľa akcií v regiónoch.

Predseda najväčšieho poslaneckého klubu v parlamente Miroslav Číž zo Smeru, naopak, priznal, že v čase prázdnin strana bude poslancov šetriť. „Toto leto je však v znamení príprav na voľby do VÚC. Takže tí, ktorí sú okresnými šéfmi, vlastne žiadne prázdniny mať nebudú. Ja budem v práci tiež celé dva mesiace, len s malými prestávkami,“ dodáva Číž.

Niektorí poslanci do práce veľmi nechodia ani počas rokovacích dní. Medzi najväčších absentérov sa radia Ján Slota a Ľuboš Micheľ. Ten si nedávno našiel inú výnosnú prácu v zahraničí ako futbalový funkcionár. Slota musel čeliť aj podozreniam, že keď v práci chýba, necháva sa podpisovať kolegom Rafajom. Kauza zostala nevyjasnená. Poslanec Boris Zala si zas vo februári namiesto rokovania odskočil do Oxfordu študovať angličtinu. Prišiel za to len o časť platu.

Po lete čakajú poslancov prípravy na krajské voľby. Ich vyhliadky na jesenné mesiace sú však predsa len optimistickejšie, ako je to u bežných pracujúcich. V druhom polroku ich čaká spolu 58 pracovných dní, kým ostatní občania ich musia zvládnuť takmer 130.

Koľko odpracovali a zarobili za prvý polrok 2009
  Počet pracovných dní Plat za mesiac Plat za polrok Plat za jeden pracovný deň
Poslanec NR SR 54 3 320 € 19 920 € 369 €
Bežný občan 123 710 € 4 260 € 35 €
debata chyba