Fico Veľkým Dvoranom dopraje. Má tam mamu

Mať v obci prominentného obyvateľa sa oplatí. Potvrdzujú to Veľké Dvorany pri Topoľčanoch, kde má vynovený rodinný dom mama premiéra Roberta Fica. Za posledné tri roky dedina dostala štyri dotácie z Ficovej rezervy. So štátnou pomocou si obec vybudovala aj multifunkčné ihrisko.

13.07.2009 04:12
Dom, Fico Foto:
Dom Emílie Ficovej patrí medzi najkrajšie v obci.
debata

Emília Ficová zdedila vo Veľkých Dvoranoch rodičovský dom. Na prvý pohľad vidno, že na jeho rekonštrukcii nešetrili a dnes patrí medzi najkrajšie v dedine. Len kúsok od neho stojí veľkodvorianska škôlka. Robotníci práve finišujú s opravou schodiska, ktoré do nej vedie. Starosta Emil Dinga (HZDS) dostal tento rok od premiéra už druhú dotáciu na jej obnovu.

„Škôlku sme vymaľovali, opravili terasu, ktorá bola v havarijnom stave. Teraz sa ešte vymieňa osem kusov detských WC,“ povedal Dinga. Upozornil, že škôlka bola v zlom stave a hygienik ju chcel zavrieť.

Na opravu dal Fico z rezervy tento rok 17-tisíc eur (500-tisíc korún). Podľa zoznamu, ktorý poskytol Úrad vlády, ide o jednu z najvyšších dotácií. Viac dostalo len mesto Gbely na kúpu autobusu.

Obec, kde trávil Fico prázdniny, si prilepšila počas jeho vlády viackrát. Vlani mohla vďaka peniazom od premiéra vymeniť na škôlke okná.

Kúsok od škôlky prázdninujúce deti hrajú tenis na úplne novom ihrisku. Veľké Dvorany naň dostali pred dvoma rokmi od Fica 40-tisíc eur (1,2 milióna korún). „Obec to stálo ďalšie dva milióny (66 387 eur),“ vysvetľuje Dinga a dodáva, že na otvorenie prišiel aj samotný predseda vlády.

Dinga popiera, že by obec ťažila z toho, že k nej má premiér blízky vzťah. „Chce to kvalitný projekt a trochu šťastia,“ myslí si. Aj Úrad vlády poprel protekciu pri delení dotácií.

„Kritérium straníckej príslušnosti starostu, respektíve primátora alebo rodinné väzby nie sú určujúce,“ uviedol Ficov úrad. Úspešných je podľa neho 90 percent žiadajúcich obcí, premiér odmieta len žiadosti o príliš veľké príspevky.

Samotný Fico sa však k veci už dávnejšie vyjadril veľmi jasne. „Niekto sa ma pýtal, či som dal dotáciu na futbalové ihrisko 1,2 milióna do Topoľčian, kde som sa narodil. A prečo by som nemal dať? A just!“ vyhlásil v januári 2008.

Päťmiliónovú rezervu (150 miliónov korún) rozdeľuje Fico v tomto roku opatrne. Za prvý polrok z nej použil okolo 63-tisíc eur (19 miliónov korún).

Časť peňazí dostalo 25 miest a obcí. Najštedrejší je k starostom z koaličných strán. Podobne ako pred dvoma rokmi poslal peniaze – 15-tisíc eur – do Starej Bystrice, kde je starostom poslanec za Smer Ján Podmanický.

Peniazom z rezervy sa v tomto roku tešili len vo dvoch obciach, kde na radnicu zvolili opozičného zástupcu. Podobný kľúč na delenie peňazí mal aj Mikuláš Dzurinda (SDKÚ). V rezerve mal však ročne len okolo 1,66 milióna eur (50 miliónov korún).

Premiérova mama je podľa výpisu z katastra jedinou vlastníčkou domu vo Veľkých Dvoranoch. V katastri je zapísaná aj ako jediná majiteľka 2-izbového bytu v bratislavskom Ružinove. Byt v niekoľkoročnej novostavbe postavila spoločnosť Ikores, ktorej spolumajiteľ patril medzi sponzorov Smeru. Ikores zase získal od tejto aj minulej vlády niekoľko lukratívnych zákaziek. Fico tvrdil, že byt kúpil pre mamu spolu s bratom.

debata chyba