Rakovina na Slovensku zabije každý deň 32 ľudí

Slovensko patrí medzi krajiny s najvyššou úmrtnosťou na rakovinu v Európskej únii. Úmrtnosť mužov je tretia a u žien ôsma najvyššia v Európe. Najmä mužská úmrtnosť je vysoko nad európskym priemerom. Nelichotivý výsledok podčiarkuje ešte fakt, že úmrtnosť na rakovinu v rokoch 2000 až 2004 oproti rokom 1990 až 1994 v únii klesla o osem a pol percenta.

02.12.2009 09:10
operácia Foto:
Muži v krajinách visegrádskej štvorky najčastejšie umierajú na rakovinu, ktorú spôsobilo fajčenie, pitie alkoholu a nevhodné stravovanie.
debata

„Pokles prinieslo najmä zníženie úmrtnosti mužov na rakoviny spôsobené fajčením. Výrazne klesol aj výskyt rakoviny žalúdka a konečníka,“ uviedla Cristina Bosettiová z Centra pre epidemiológiu rakoviny v Taliansku v štúdii, ktorú zverejnil žurnál Annals of Oncology. U žien významnú úlohu zohrali častejšie vyšetrenia a skorá diagnóza rakoviny prsníka, a najmä jej účinnejšia liečba.

Podľa zverejnenej štúdie zomrie ročne na Slovensku na rôzne druhy rakoviny v priemere 6 888 mužov a 4 831 žien. To v prepočte znamená, že rakovina si každý deň vypýta 32 obetí. Podľa údajov Národného onkologického registra SR má výskyt zhubných nádorov u nás stúpajúcu tendenciu. V roku 1968 sa na Slovensku diagnostikovalo 12 353 prípadov zhubných nádorov, pričom v roku 2003 to bolo už 24-tisíc zistených nových prípadov rakoviny. Rakovina neobchádza ani deti, pričom ročne pribudne viac ako sto prípadov malých onkologických pacientov.

Aj autori novej štúdie upozorňujú, že síce úmrtnosť na rakovinu v Európskej únii klesá, ale rozdiely medzi západom a východom bývajú až dvojnásobné. Najsmutnejšia štatistika u mužov pripadla krajinám visegrádskej štvorky na čele s Maďarskom. Za najväčší problém bolo označené fajčenie, pitie alkoholu a nevhodné stravovanie. Preto autori na čele s profesorom Carlom La Vecchiom z Milánskej univerzity odporučili východoeurópskym krajinám, aby pracovali na znížení spotreby tabakových výrobkov a ľudí informovali o pozitívach vyváženého jedálneho lístka s vysokým podielom ovocia a zeleniny.

rakovina grafika1
rakovina grafika 2
debata chyba