Podstrčené drogy a výbušninu musí súd riešiť odznova

Ani po vyše 11 rokoch súdy nedokázali rozhodnúť, kto je zodpovedný za podstrčenie drog a výbušniny v nitrianskom klube Stará pekáreň. Pochybnú akciu proti vtedajšej opozícii mala zorganizovať v júni 1998 Mečiarova polícia spolu s Lexovou tajnou službou.

08.01.2010 11:53
kukláči Foto:
Do Starej pekárne v Nitre vtrhli kukláči, aby našli podstrčené drogy a výbušniny.
debata

Najnovšie bude musieť súd kauzu otvoriť úplne odznovu.

Obžalovaný v tomto prípade je vtedajší krajský policajný riaditeľ v Nitre Dušan Malovec a dvaja bývalí príslušníci tajnej služby. Expolicajt čelí obžalobe zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, dvojica siskárov aj z nedovoleného držania drog. Vyšetrovateľ ich obvinil v roku 2002, na súde je prípad od novembra 2003. Teraz sa proces musí začať nanovo. Sudca, ktorý viedol pojednávanie, totiž nedávno zomrel. „Prípad pravdepodobne prevezme nový sudca. Konanie sa tak rozbehne od úplného začiatku, bude sa čítať obžaloba,“ uviedla hovorkyňa Krajského súdu v Nitre Alexandra Osadská.

Akciu pod názvom Výmetnica naplánovala polícia v Starej pekárni na termín, keď tam mal stretnutie s občanmi vtedajší podpredseda Demokratickej strany František Šebej. Prítomný bol aj humorista Stano Radič. Dvaja príslušníci SIS mali predtým zohnať skladačky s heroínom a spolu s výbušninou ich uložiť v klube. Nasledoval zásah niekoľkých desiatok policajtov, ktorí mierili na nič netušiacich ľudí brokovnicami, dve ženy pritom skolabovali. Drogy ukryté v pohovke najskôr policajti nenašli. Podarilo sa im to až na druhý pokus, keď sa do klubu vrátili. Výbušnina Danubit bola uložená na toalete.

debata chyba