Mikloš: Slovensko ide gréckou cestou

Slovenská republika ide podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Mikloša gréckou cestou. "Ficova vláda sa už dávnejšie pustila gréckou cestou," povedal na tlačovej besede Mikloš. Podľa neho tomu nasvedčujú viaceré kroky súčasnej vlády. "Grécko ani Slovensko nevyužilo dobré časy na znižovanie deficitu," uviedol Mikloš jeden z krokov, vinou ktorého sa podľa neho môže Slovensko dostať do situácie, v akej je v súčasnosti Grécko.

04.05.2010 12:09
Ivan Mikloš Foto:
Podpredseda SDKÚ Ivan Mikloš
debata (479)

Podpredseda SDKÚ upozornil aj na to, že tak ako Grécko aj vláda Roberta Fica ignoruje starnutie populácie. „Je známe, akým spôsobom Robert Fico a celá jeho vláda deštruuje celý druhý pilier. Je známe, ako popierajú problém starnutia populácie. Premiér na bilbordoch sľubuje trinásty dôchodok, ktorý musí teraz Grécko zrušiť,“ dodal Mikloš.

Podľa neho dôkazom, že sa Slovensko vydalo gréckou cestou je aj fakt, že súčasná vláda klame o stave verejných financií a ignoruje nárast deficitu štátneho rozpočtu. „Skutočný verejný dlh narástol omnoho vyššie ako ten oficiálne deklarovaný. Je alarmujúce, ak za prvé štyri mesiace narástol deficit štyrikrát rýchlejšie ako v minulom roku, pritom vlani bola kríza,“ zdôraznil Mikloš.

Ďalšiu podobnosť medzi Slovenskom a Gréckom vidí Mikloš aj v tom, že obe krajiny zaznamenávajú zhoršenie podnikateľského prostredia. „Slovensko sa v tomto ukazovateli prepadáva, rovnaký vývoj len dlhodobejší viedol k dnešným problémom aj v Grécku,“ doplnil Mikloš. Podľa neho nezanedbateľná je aj skutočnosť, že na Slovensku „výrazne narastá korupcia“. „Aj toto sú dôvody prečo odmietame nielen politiku Roberta Fica, ale odmietame aj to, aby Robert Fico ako predseda vlády prijímal akékoľvek záväzky, ktoré sa týkajú finančnej pomoci Grécku bez prerokovania týchto vecí v parlamente,“ konštatoval Mikloš.

Diskutujte: Malo by aj Slovensko finančne pomáhať Grécku?

Volebná líderka strany SDKÚ Iveta Radičová opätovne vyzvala premiéra, aby neprijímal žiadne záväzky voči Grécku. „Vyzývame premiéra, aby neprijímal žiadne záväzky voči Grécku. Opierame sa o ústavný zákon, podľa ktorého Národná rada si vyhradzuje právo prerokovať a schváliť stanovisko Slovenska k návrhu na finančnú pomoc. Vyplýva to z ústavného zákona, za ktorý hlasoval aj sám pán premiér Fico,“ uzavrela Radičová. Podľa Mikloša sa v súčasnosti zbierajú podpisy na zvolanie mimoriadnej schôdzi parlamentu. „Som presvedčený, že budú vyzbierané veľmi rýchlo,“ dodal Mikloš.

Podľa predsedu vlády SR Roberta Fica by sa Slovensko malo podieľať na záchrane Grécka, avšak za jasne stanovených pravidiel. „Žiadny bianko šek nepodpíšeme. Chceme vidieť, že si Grécko splní domácu úlohu,“ povedal na pondelkovej tlačovej konferencii Fico. Slovná dohoda o pomoci Grécku, o ktorej rozhodli krajiny eurozóny, podľa Fica ešte nič neznamená a je potrebné vidieť zákony schválené v gréckom parlamente. „Dovtedy neposkytneme žiadnu pôžičku. A s týmto mandátom pôjdeme aj na piatkové rokovanie,“ povedal Fico.

Krajiny eurozóny schválili cez víkend aktiváciu 110-miliardovej pôžičky pre Grécko, ktorú poskytne únia Aténam spolu s Medzinárodných menovým fondom (MMF) v nadchádzajúcich troch rokoch. Informoval o tom v nedeľu šéf euroskupiny a zároveň luxemburský premiér Jean-Claude Juncker. „Rozhodli sme sa aktivovať plán podpory pre Grécko,“ povedal Juncker po nedeľňajších rokovaniach s členmi eurozóny v Bruseli. Ako dodal, 16 lídrov eurozóny v piatok v hlavnom meste Belgicka podpíše prvý transfer prostriedkov.

Podľa medializovaných informácií by sa Slovensko malo na pôžičke Grécku podieľať počas trojročného obdobia sumou zhruba 800 mil. eur.

479 debata chyba