SaS ide po vzore Mečiara

Strana Sloboda a Solidarita preberá Mečiarove praktiky, len aby zabezpečila väčšinu pravicovej koalície. S hnutím Obyčajní ľudia podpísala dohodu, že ak jeho štyria poslanci odídu z klubu SaS v parlamente, vrátia poslanecký mandát.

03.08.2010 06:01
Sulík, Matovič Foto:
Śéf SaS Richard Sulík (vľavo) a Igor Matovič z Obyčajných ľudí na tlačovej konferencii.
debata

Vladimír Mečiar sa podobne v minulosti snažil zabrániť odchodu poslancov tým, že straníci podpisovali poslanecké sľuby či čestné vyhlásenia. „Je to náš dobrovoľný záväzok, aby sme dali najavo, že túto vládu podporujme,“ vysvetľuje podpis zástupca Obyčajných ľudí Igor Matovič.

Dohoda medzi SaS a Obyčajnými ľuďmi môže byť navyše podľa ústavného právnika Jána Drgonca protiústavná. Naša ústava, tak ako ústavy vo väčšine demokratických štátov, poslancom zaručuje tzv. voľný mandát, čo znamená, že sa v parlamente riadia podľa svojho svedomia a nie sú viazaní príkazmi straníckych centrál. V prípade, že na pôde parlamentu opustia stranícky klub, mandát vrátiť nemusia.

Napadnúť túto dohodu na Ústavnom súde je zrejme nemožné. „Mohol by to urobiť volič, ktorý by preukázal, že hlasoval za Obyčajných ľudí. Ak tento scenár nebol pripravovaný vopred, tak je málo pravdepodobné, že sa niekto taký nájde,“ podotkol Drgonec.

Politológ Tomáš Koziak vníma zaviazanie Obyčajných ľudí ako krok späť. „Je to návrat k partokracii, kde sú poslanci viazaní vôľou strany,“ povedal. Podľa Koziaka štyria poslanci to vnímajú ako morálny záväzok. „Ukázali tým, že nebudú potápať vládnu koalíciu a chcú s ňou pokračovať ďalej,“ zhodnotil politológ.

Dohodu medzi SaS a Obyčajnými ľuďmi očakával aj predseda koaličného Mosta-Híd Béla Bugár. „Nemyslím si, že prípadné vystúpenie z klubu by bolo v tomto prípade namieste. Každý si musí uvedomiť, že koalícia je práve o tom, či je možné dosiahnuť kompromis, ktorý ešte zachová tvár danej strany,“ povedal Bugár. Práve on s dvoma poslancami v apríli 2009 vystúpili v parlamente z klubu SMK, pretože nesúhlasili s tým, ako stranu vedie jej predseda Pál Csáky. Mandáty nevrátili a neskôr založili stranu Most-Híd. Z klubu mohli vystúpiť aj vďaka tomu, že v SMK podľa jej hovorkyne Evy Dunajskej nikdy nezaväzovala poslancov k tomu, aby v klube zotrvali celé volebné obdobie.

Robert Fico, šéf najsilnejšej opozičnej strany Smer, číta dohodu ako jasný politický obchod s poslancami. „Skupina štyroch poslancov vyvoláva nedôveru a oprávnené otázky, čo je za touto dohodou,“ povedal Fico. Podľa neho sa štyria poslanci zmenili na obyčajných obchodníkov. „Za tri dni nedosiahli ani jeden politický ústupok, tak čo iné za tým môže byť?“ pýta sa Fico na margo dohody. O kupovaní poslancov hovorí aj HZDS. „Z histórie vieme, že politické strany z novej vládnej koalície, najmä z SDKÚ a KDH, majú s takýmto spôsobom vládnutia vlastné skúsenosti z rokov 1998 až 2006. Teraz nenakupujú opozičných, ale čo je paradox, zrejme vlastných poslancov,“ zhodnotilo.

Igor Matovič na to reagoval vyhlásením: „Premiérka Radičová verejne na stretnutí s poslancami vyhlásila, že sa rozhodla, že predloží návrhy na zmenu zákonov, ktoré umožnia zdaniť paušálne náhrady poslancov a zrušiť akékoľvek odstupné politikov. Pri týchto slovách mi pozerala do očí a bol som veľmi rád, že sa takto hneď zhurta rozhodla napĺňať dohodu, ktorú sme dnes uzavreli.“

Premiérka dohodu uvítala s tým, že to bolo jediné možné riešenie. „Minulý týždeň som veľmi jasne avizovala, že nebudem premiérkou menšinovej vlády,“ pripomenula Radičová.

Právnik Drgonec však pripomína, že záväzok, ktorý dali Obyčajní ľudia SaS, je nevymožiteľný. Ak by aj z klubu odišli, poslanecký mandát zložiť nemusia. „SaS v tomto prípade plnenie dohody nevymôže, ak by aj dala celú vec na súd, nič sa nezmení. Súd totiž štyroch poslancov mandátu nezbaví,“ povedal Drgonec. Matovič si je vedomý, že dohodu nemusia dodržať. „No nestane sa tak,“ tvrdil v pondelok.

Zamedziť odchodu poslancov sa už dávnejšie snažilo vedenie HZDS. Naposledy v roku 2006 na straníckom sneme podpisovali slávnostný poslanecký sľub. „Podpisovali sme poslanecký sľub s tým, že ak opustíme klub, odovzdáme mandát. Bolo to natáčané kamerou,“ spomína bývalá členka HZDS Zdenka Kramplová.

"V tej eufórii si človek neuvedomuje, aký záväzok podpisuje. Ani ja som si vtedy nemyslela, že situácia v strane a politika strany sa časom obráti o 180 stupňov. Nie pre každého poslanca môže byť obrat v strane prijateľný, " dodala.

Kramplovú a ďalšieho poslanca Milana Urbániho z hnutia počas volebného obdobia vylúčili preto, že v župných voľbách kandidovali ako nezávislí. „Z parlamentného klubu sme však nevystúpili kvôli tomuto záväzku,“ podotkla Kramplová. Urobil to však Tibor Mikuš, ktorý mandát nevrátil ani po tom, ako ho na to strana vyzývala cez inzerát v bulvárnom denníku.
Na to, že poslanec po čase nemusí súhlasiť s politikou strany, upozorňuje aj politológ Koziak. „Počas štyroch rokov sa môže stať čokoľvek, strana môže zmeniť smerovanie a nie každý poslanec je s tým stotožnený. Ak má potom podľa ústavy hlasovať podľa svojho svedomia, je len prirodzené, že zo straníckeho klubu chce vystúpiť,“ povedal.

debata chyba