Splnili si americký sen

Vari najviac spoločných "hviezd" má Slovensko s Amerikou. Niet sa čomu čudovať, do zámoria sa vtedy sťahovali za prácou státisíce Slovákov. Len v samotnom roku 1905 ich tam odišlo 52 000. Na porovnanie: samotné Košice mali vtedy o desaťtisíc obyvateľov menej.

07.08.2010 11:09
debata (34)
Slovák Michal Strank vztyčuje americkú zástavu... Foto: Flickr
Strank Slovák Michal Strank vztyčuje americkú zástavu na pamätníku v meste Arlington. Príbeh Strankovej jednotky spracoval režisér Clint Eastwood vo filme Zástavy našich otcov.

Mnohí imigranti nachádzali v Spojených štátoch nielen obživu, ale aj podmienky na uplatnenie svojho talentu. Viacerí vďaka tomu splnili americký sen a prakticky z ničoho sa vyšvihli medzi elitu USA. „Prebijem sa, lebo sa prebiť chcem,“ povedal svojho času vojak Milan Rastislav Štefánik a stal sa francúzskym generálom.

Rok 1905 sme nespomenuli náhodou. Práve v novembri onoho vzdialeného roku zažil svojich desať minút slávy Slovák Jozef Murgaš. V americkom mestečku Wilkes Barre vyskúšal bezpochyby ako prvý človek na svete bezdrôtový prenos hlasu.

Rodák z Tajova sa stal slávnym, nájdeme ho vo všetkých encyklopédiách, ale nezbohatol. Nobelovu cenu za rádiotelegrafiu získal napokon, po sporoch o prvenstvo, Talian Guglielmo Marconi.

Doma nikto nie je prorokom – táto stará múdrosť sa potvrdila aj v Murgašovom prípade. Keď sa v roku 1920 vrátil do starej vlasti a prejavil záujem o miesto profesora elektrotechniky, u vrchnosti nepochodil. Podľa nej na to nemal potrebné vzdelanie.

Zbohatol až bankár Michal Bosák

V Amerike nezbohatol ani ďalší slávny slovenský vynálezca Štefan Banič, rodák z Neštichu pri Trnave. V roku 1914 mu v USA potentovali vynález zdokonaleného leteckého padáka. Americká armáda ho síce odkúpila, ale do výstroja nezaradila.

K miliónom však prišiel iný Slovák, Michal Bosák z Okrúhleho pri Stropkove. Jeho podpis je na desaťdolárovej bankovke z roku 1907. Už ako sedemnásťročný chlapec sa Bosák vybral z rodného Šariša hľadať prácu v Amerike. Mal vtedy za sebou len štyri zimy školskej dochádzky, lebo v lete musel pomáhať domá pri práci.

„Roboty sa nebál, záväzky nemal a mladícky optimizmus ho niesol v ústrety novému životu,“ charakterizuje budúceho finančníka historik Roman Holec z Univerzity Komenského.

Bosák začínal pri triedení uhlia s platom 75 centov na deň. Vyskúšal prácu v bani i pri železnici, ale v roku 1890 sa presťahoval do blízkeho Freelandu a tam si našiel prácu u obchodníka – rozvážal pivo po okolí. Za úspory kúpili hostinec so slovenskou stravou. Neskôr pri ňom vznikla lodná agentúra a veľkoobchod s liehovými nápojmi. Rýchlo sa stal účastinárom miestnych bánk a dostal sa do ich správnych rád. Zároveň si usilovne dopĺňal vzdelanie.

Nasledovala závratná kariéra. V roku 1907 sa Bosák stal prezidentom First National Bank, o osem rokov založil Bosak State Bank a o čosi neskôr aj American State Bank v Pittsburgu. Slovák sa stal úctyhodným americkým bankárom.

Mnohí prisťahovalci zo Slovenska sa vyznamenali ako príslušníci americkej armády na frontoch prvej i druhej svetovej vojny. Vari najviac sa preslávil seržant Michal Strank, rodák z Jarabinej pri Starej Ľubovni. Fotografia, na ktorej spolu s ďalšími piatimi americkými vojakmi vztyčuje zástavu USA v bitke s Japoncami na ostrove Iwo Jima, obletela celý svet. Príbeh Strankovej jednotky spracoval režisér Clint Eastwood vo filme Zástavy našich otcov. Stranka tam však označil ako Čecha.

Murgas
Murgas Murgas

Slováci sa presadili aj v americkom športe. Stana Mikitu zo Sokolčí, dediny zatopenej Liptovskou Marou, uviedli v roku 1983 do Siene slávy NHL.

Cernan na svoje korene pamätá

Deti prvej generácie slovenských prisťahovalcov vyštudovali americké vysoké školy a dosiahli mimoriadne výkony aj v tamojšej kultúre a vede. Stačí spomenúť popredného predstaviteľa pop-artu Andyho Warhola. Aj keď sa nehlásil k Slovensku a k rusínskemu etniku, nepopieral vplyv matkiných výšiviek a rozprávok na svoju tvorbu.

Bol Jánošík Poliak?

Herec Václav Jiráček ako Juraj Jánošík. Foto: Garfield Film - Foto: Marcin Makowski
Václav Jiráček - Jánošík Herec Václav Jiráček ako Juraj Jánošík.

Poliaci si už dávnejšie chcú privlastniť slovenskú bryndzu a – Jánošíka. Toho druhého však nie ako národného hrdinu, ale šikovného zbojníka. Svedčí o tom aj televízny seriál, ktorý o ňom nakrútili. Ako o Poliakovi Janosikovi. Režisérka koprodukčného veľkofilmu o Jánošíkovi Agnieszka Hollandová odpovedala na otázku, komu patrí Jánošík, dosť vyhýbavo: „Keby sa jeho opýtali, kto je, povedal by, že je horal alebo Terchovčan. Ľudia v tom období mysleli v úplne iných rovinách.“


Warholovi rodičia pochádzali z Mikovej pri Medzilaborciach, do Spojených štátov sa vysťahovali v roku 1913, syn Andy sa im narodil o 15 rokov neskôr v Pittsburghu.

Virológ Daniel Carleton Gajdusek, ktorého otec pochádzal zo Smrdák na Záhorí, sa stal v roku 1976 nositeľom Nobelovej ceny za medicínu. Objavil nové mechanizmy prenosu niektorých infekčných ochorení.

Astronaut Eugen E. Cernan, ktorý sa prechádzal v roku 1969 po Lune, má z otcovej strany predkov Slovákov a z matkinej Čechov. Vedel o svojich historických koreňoch, preto mal so sebou v osobnom balíčku aj československú štátnu vlajku. Položil ju na mesačný povrch a priviezol späť na Zem s úmyslom odovzdať ju československému prezidentovi. Ten ho však v roku 1974 odmietol prijať. Návrat do vlasti predkov so slávobránou sa konal až po roku 1989.

Našinec vynikol aj na Východe

Mnohí Slováci hľadali svoje šťastie a slobodu putovaním za slnkom, čiže smerom na Východ. Známa je história družstevníkov z Interhelpa, ktorí sa ešte v 20. rokoch minulého storočia dali zlákať agitátormi a štyrmi transportmi sa aj s majetkom vypravili do sovietskeho Kirgizska. Sen o raji na zemi sa rýchlo rozplynul, ale v ďalekom Biškeku dodnes považujú Alexandra Dubčeka aj za svojho, veď tam vyrástol a začal dospievať.

Ďalší Slovák, Vladimír Krivoš, urobil kariéru v službách ruského cára. Tamojšia historiografia však dlho tápala, čo sa týka jeho pôvodu. Jedni považovali Krivoša za Srba, iní za Čecha. Podľa niektorých ruských bibliografických slovníkov sa narodil v maďarskom mestečku Stará Mikloša. V skutočnosti išlo o Liptovský Mikuláš. Do Ruska sa dostal Krivoš ako 21-ročný študent Orientálnej akadémie vo Viedni. Na Petrohradskej univerzite začal v roku 1886 študovať východoslovanské jazyky.

Podľa najnovších zistení bol Krivoš nielen zakladateľom ruskej parlamentnej stenografie, ale aj kryptografie, čiže vedy o šifrovaní. Počas rusko-japonskej vojny sa Krivošovi podarilo rozlúštiť tri šifrovacie kľúče Japoncov, s pomocou ktorých potom Rusi prečítali väčšinu zachytených správ protivníka. Po Októbrovej revolúcii Krivoš údajne pracoval aj pre Lenina a Trockého, čo ho však neuchránilo pred obvineniami zo špionáže pre československú rozviedku a skončil vo väzení.

Málokto vie, že s Petrohradskou univerzitou je spojené aj meno jej prvého rektora profesora Michala Baluďanského, pôvodom z Vyšnej Oľšavy pri Stropkove. Rektorom sa stal v októbri 1819, ale do Ruska pricestoval o šestnásť rokov skôr na pozvanie cára Alexandra I., aby prednášal na tamojšom Pedagogickom inštitúte. Zároveň pôsobil ako poradca ministra financií a súkromný učiteľ cárových synov. V roku 1839 sa stal senátorom. Baluďanského dodnes považujú za autora ruskej ekonomickej terminológie.

V zozname hrdinov Ruskej federácie figuruje meno Slováka Jána Nálepku. Pôvodne to bol učiteľ, ktorého v roku 1941 odvelili ako stotníka na východný front. Postupne sa tam stal náčelníkom štábu 101. pluku Zaisťovacej divízie. V máji 1943 prebehol s niekoľkými slovenskými dôstojníkmi k sovietskym partizánom a stal sa veliteľom 1. česko-slovenského partizánskeho oddielu v ZSSR. Zahynul pri oslobodzovaní ukrajinského mestečka Ovruč o päť mesiacov neskôr.

U nás bol Nálepka po vojne najprv oslavovaný a po roku 1989, naopak, dosť zaznávaný. V roku 2004 však prezident republiky vymenoval Jána Nálepku do hodnosti brigádneho generála in memoriam. Pre zaujímavosť, neterou hrdinu je známa česká herečka Světlana Nálepková, ktorá sa k tomuto príbuzenstvu oddávna hlási.

34 debata chyba