Socialistické tituly sa miešajú s americkými

Akú váhu majú vysokoškolské tituly? Je viac magister alebo MBA, doktor vied alebo PhD.? V používaní akademických titulov dnes vládne zmätok. Na jednej strane dožívajú staré tituly z čias socializmu ako DrSc. a RSDr., na druhej strane pribúdajú zahraničné tituly, ktoré bežní ľudia ani nepoznajú - MPH, EEMBA či MEconSc.

17.01.2011 16:00
Univerzita Komenského v Bratislave Foto:
Univerzita Komenského v Bratislave
debata (44)

Niektoré tituly z európskych alebo amerických škôl uznalo aj Slovensko, pri iných môžu mať ich držitelia problémy, ak by sa chceli uplatniť v štátnej či verejnej správe.

Zatiaľ čo manažérsky titul MBA (Master of Business Administration) vo svete patrí medzi prestížnu záležitosť, na Slovensku to jeho nositelia niekedy nemajú ľahké. „U nás, žiaľ, úrady tento titul neakceptujú,“ hovorí Branislav Lichardus, rektor Vysokej školy manažmentu/City University of Seattle v Bratislave. Študenti, ktorí na tejto škole majú možnosť spomenutý titul získať, môžu v praxi naraziť na prekážky.

„Slovenský zákon o vysokých školách titul MBA nepozná, takže majú dve možnosti,“ vysvetľuje Branislav Zlocha z uvedenej školy. „Buď si nájdu prácu u zamestnávateľa, ktorý ten titul uznáva, alebo musia požiadať o takzvanú nostrifikáciu.“

Zo zahraničia však pochádza aj množstvo ďalších titulov ako napríklad bakalársky titul BSBA (Bachelor of Science in Business Administration), MA (Master of Arts), EEMBA (European Executive MBA) či MPH (Master of Public Health). Posledný si za meno píšu aj poslanci parlamentu Richard Raši (Smer) a Peter Kalist (SaS). „Získal som ho na Slovenskej zdravotníckej univerzite, kde som tri roky študoval verejné zdravotníctvo,“ hovorí Kalist.

Poslanec Radoslav Procházka (KDH) okrem titulov JUDr. a PhD. používa aj J. S. D. (Doctor of Juridical Science), čo je americký titul pre doktora práv. Jeho kolega z parlamentu a bývalý minister obrany Martin Fedor (SDKÚ) má zase za menom titul MEconSc. (Master of European Economic and Public Affaires). „Mám ho z postgraduálneho štúdia na Dublinskom európskom inštitúte, kde som dva roky študoval vďaka štipendiu írskej vlády,“ priblížil Fedor.

V laviciach Národnej rady však sedia aj dvaja poslanci, ktorých titul skôr vzbudzuje rozpaky. Za socializmu ho totiž udeľovali na vysokých politických školách, kde bol ťažiskom štúdia marxizmus-leninizmus. Napriek tomu, že titul RSDr. už vtedy ľudia posmešne interpretovali ako „rýchlo spravený doktor“ či „rodnej strany doktor“, poslanci Smeru Vladimír Faič a Viliam Jasaň sa k nemu hlásia i v súčasnosti. Ich sporný titul sa už síce neudeľuje, ale stále platí. „Akademické tituly priznané podľa predchádzajúcich predpisov zostávajú nedotknuté, teda aj RSDr.,“ informovala hovorkyňa rezortu školstva Miriam Žiaková.

Podobne je to aj s vedeckými hodnosťami kandidát a doktor vied (CSc. a DrSc.). CSc. školy prestali dávať už v roku 1996, namiesto toho sa používa PhD. Hodnosť DrSc. sa však udeľuje i dnes.

Tituly, ktoré udelili vysoké školy v cudzine, možno používať v pôvodnom znení. Pri vzdelaní a odbornej kvalifikácii sa však neuznáva akademický titul, ale úroveň dosiahnutého vzdelania, teda či ide o vysokoškolské vzdelanie prvého, druhého alebo tretieho stupňa. Akceptovať možno aj odbornú kvalifikáciu ako učiteľ, lekár či stavebný inžinier.

„Smerodajný je rozsah štúdia a záverečné dokumenty, teda diplom či výpis skúšok. Uvádzať tituly si môže každý absolvent, polícia však do občianskeho preukazu zapíše len údaje na základe právoplatného rozhodnutia o uznaní dokladu o vzdelaní z ministerstva školstva alebo zo slovenskej vysokej školy,“ upozornila Žiaková.

Uznávanie titulov zo zahraničných škôl riešia vzájomné bilaterálne zmluvy medzi jednotlivými krajinami. Slovensko ich už niekoľko uzavrelo, vďaka čomu sú akceptované aj niektoré zahraničné tituly.

44 debata chyba