Aktivistky protestovali figurínou hluchonemého Uhliarika

Aktivistky za práva žien vyjadrili v štvrtok svoj nesúhlas s politikou ministra zdravotníctva Ivana Uhliarika (KDH).

25.02.2011 12:30
Uhliarik, minister zdravotníctva Foto:
Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik
debata (1)

Na konferencii v Bratislave, kde sa hovorilo aj o antikoncepcii, vystavili jeho figurínu, ktorá mala prelepené ústa, oči a zapchaté uši.

„Považujeme za diskriminačnú prax, že ženy na Slovensku nemajú prístup k bezplatnej antikoncepcii,“ vysvetlila Adriana Mesochoritisová z občianskeho združenia Možnosť voľby. „Figurína znázorňujúca ministra Uhliarika súvisela všeobecne so sexuálnymi a reprodukčnými právami žien, s tým, čo sa tu udialo pred troma týždňami,“ povedala s tým, že vtedy bratislavská Univerzitná nemocnica prestala vykonávať interrupcie na žiadosť pacientky, na čo upozornil denník Pravda. „Chceli sme tým vyjadriť, že minister Uhliarik nepočúva, nerešpektuje a nijako nereflektuje ľudské práva žien,“ dodala.

Podľa Mesochoritisovej chcú minister Uhliarik a celé KDH už oklieštené reprodukčné práva ešte viac a viac okliešťovať. „Začalo sa to univerzitnými nemocnicami a teraz to pokračuje tým nezmyslom okolo antikoncepcie.“

Konferencia prezentovala aj správu o výsledkoch monitorovania mimovládnych organizácií o tom, ako vláda napĺňala odporúčania Výboru OSN v oblasti práv žien.

Slovensko je viazané Dohovorom o odstránení všetkých foriem diskriminácie žien a okrem iných povinností má aj každé štyri roky OSN hlásiť, čo pre ich uplatňovanie urobilo. Vláda tak urobila v júli v roku 2008, ale mimovládne organizácie o tom informovali tiež. „Na základe toho Výbor OSN vyjadril znepokojenie nad pokračujúcou diskrimináciou žien a dal republike veľmi jasné odporúčania, čo má v ktorej oblasti urobiť,“ vraví aktivistka. Situáciu monitorovali dva roky a na konferencii vydali správu o vlastných zisteniach.

„Hoci už by sme mali byť s demokraciou dosť ďaleko, táto správa ukazuje, že základné práva žien sú stále viac okliešťované, zo všetkých strán, vo všetkých sférach života či v súkromní, keď ide o ich najintímnejšie práva, alebo v pracovnom živote na trhu práce,“ konštatovala ďalšia účastníčka konferencie Šarlota Pufflerová zo združenia Občan, demokracia a zodpovednosť. „Diskriminácia je všade a celý systém je nastavený natoľko zle, že ju stále umocňuje. Stále neprichádzajú riešenia, ktoré by nám umožnili vykročiť zo začarovaného kruhu.“ Po dvadsiatich rokoch, keď sa situácia v oblasti práv žien mala zlepšiť, je to podľa Pufflerovej presne naopak.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba