Úplatkárska aféra zasiahla justíciu

V policajnej sieti uviazli traja vysokopostavení ľudia z prostredia justície. Sudca, prokurátor a advokát sa mali za úplatok 30-tisíc eur postarať o prepustenie podnikateľa obžalovaného z podvodu z väzby.

19.03.2011 06:00
Najvyšší súd Foto:
V korupčnej kauze má byť zapletený aj sudca trestného kolégia Najvyššieho súdu.
debata (41)

V úplatkárskej afére majú byť zapletení sudca trestného kolégia Najvyššieho súdu, bratislavský okresný prokurátor Michal Barila a advokát Ladislav Ščury. Ten je okresným predsedom Mostu – Híd v Čadci a bol aj na kandidátke strany v parlamentných voľbách.

Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii zatiaľ obvinil z podplácania a prijímania úplatku prokurátora, advokáta a troch podnikateľov. Sudcu môžu začať stíhať až po súhlase Ústavného súdu. O ten zatiaľ prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry nepožiadal.

Najvyšší súd nemá zatiaľ o podozrivom sudcovi žiadne informácie ani z prokuratúry, ani z polície. Sudca trestného kolégia, ktorý v tomto prípade figuruje, rozhodoval v minulosti napríklad v kauze zavraždenej študentky Ľudmily Cervanovej. Na budúci týždeň by mal rozhodovať o sťažnosti Jozefa Roháča proti umiestneniu do vydávajúcej väzby, o jeho vydanie požiadala maďarská polícia v súvislosti s vraždou maďarského podnikateľa z roku 1999.

Generálna prokuratúra potvrdila, že ak obvinenie Barilu potvrdí prokurátor špeciálnej prokuratúry, tak ho 1. námestník Generálnej prokuratúry Ladislav Tichý postaví mimo služby. „JUDr. M. B. je zamestnaný ako prokurátor a ak sa jeho obvinenie správoplatní, rozhodne zastupujúci generálny prokurátor o jeho postavení mimo služby do meritórneho rozhodnutia vo veci,“ uviedol hovorca Generálnej prokuratúry Vladimír Ferko.

Pravda sa pokúšala kontaktovať aj Barilu, na okresnej prokuratúre v bratislavskom Ružinove ho však nezastihla. V minulosti zastupoval štát v kauzách zmareného referenda či nezákonných odmien vyplácaných ministrom Mečiarovej vlády.

Strana Most – Híd tvrdí, že ak sa preukáže, že obvinenia smerujúce na ich člena Ladislava Ščuryho sú pravdivé, vyvodí voči nemu dôsledky. „Ladislav Ščury bol zvolený za okresného predsedu strany Most – Híd koncom augusta roku 2009. Na jeseň roku 2010 bol z funkcie odvolaný. Ak sa obvinenie preukáže, strana podnikne potrebné kroky,“ reagovala hovorkyňa Mostu – Híd Nora Czuczorová.

Polícia na korupčnom prípade pracovala dlhší čas. Obžalovaný podnikateľ mal podľa polície cez svojho príbuzného požiadať, aby mu za 30-tisíc eur vybavil na Najvyššom súde prepustenie z väzby. Krajský súd totiž jeho prepustenie zamietol, a tak mal o tom rozhodovať Najvyšší súd. „Obžalovaný si sprostredkovane za úplatok 30-tisíc eur mal vybaviť zrušenie väzby. Podnikateľ je podozrivý z toho, že sa stretol s advokátom a odovzdal mu obálku s úplatkom. Ten mal následne spoločne s ďalším podnikateľom odovzdať peniaze prokurátorovi. Sudca následne vydal uznesenie o prepustení obžalovaného z väzby na slobodu. V prípade sudcu prebehnú presne stanovené procesné úkony v zmysle Trestného poriadku,“ uviedla hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová.

Podnikateľom obvineným z podplácania hrozí 2 až 5 rokov väzenia. Prokurátorovi za prijatie úplatku 3 až 8 rokov. Všetci obvinení sú stíhaní na slobode.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba