Na úrad práce si riaditeľ dosadzuje známych

Na Úrade práce vo Veľkom Krtíši našli po nástupe nového riaditeľa Milana Šišku z SaS pracovné uplatnenie viacerí jeho známi. Miesto získali napriek tomu, že úrad v rámci šetrenia musel prepustiť dvanásť ľudí. Samotný riaditeľ odmieta, že by pri prijímaní do zamestnania niekoho zvýhodňoval, tvrdí, že všetci spĺňajú predpoklady.

09.06.2011 14:00
Veľký Krtíš, Úrad práce Foto:
Úrad práce vo Veľkom Krtíši tvrdí, že na všetky pozície vypisuje výberové konania.
debata (5)

Novou poverenou riaditeľkou sociálneho odboru sa stala nestraníčka Marta Repová, zástupkyňa bývalej riaditeľky. Jej povýšením však v oddelení vznikol priestor na prijatie novej zamestnankyne. Získala ho Katarína Ondrejková, ktorá v minulosti pracovala ako čašníčka a momentálne začína študovať sociálnu filozofiu. Zároveň je manželkou miestneho funkcionára SaS Erika Ondrejku.

„Pani Ondrejková bola prijatá na zastupovanie zamestnanca na rodičovskej dovolenke. Kvalifikačné predpoklady spĺňa, keďže skončila gymnázium a navyše externe študuje na vysokej škole so sociálnym zameraním,“ konštatuje sa v stanovisku, ktoré Pravde zaslali z úradu. Otázku na rodinný vzťah k miestnemu politikovi na úrade ignorovali.

Ďalšieho nováčika prijali na oddelenie hospodárskej správy. Niekdajší spolužiak riaditeľa Miloš Bobík, ktorý na úrade pracoval už za druhej Dzurindovej vlády v rokoch 2004 až 2007, má na polovičný úväzok na starosti verejné obstarávanie. „Fakt, že sme boli spolužiaci, nič nemení na tom, že ako jeden z mála uchádzačov o zamestnanie bol držiteľom preukazu odbornej spôsobilosti na výkon verejného obstarávania,“ uvádza sa v stanovisku.

Miesto povereného vedúceho kontroly získal novoprijatý Jozef Gallo, direktorov priateľ, ktorý v minulosti pracoval na veľkokrtíšskom mestskom úrade aj ako šéf miestneho daňového úradu. „Na funkciu má predpoklady vzhľadom na svoje vzdelanie aj vyše 20-ročnú prax,“ obhajuje jeho nomináciu vedenie úradu. Navyše pripomína, že Veľký Krtíš je malé mesto, v ktorom sa každý s každým pozná a každý tu má veľa priateľov. ,,Nie je preto nič výnimočné, že sa pán Gallo a pán riaditeľ poznajú a že sú dokonca priateľmi," dodáva úrad.

Úrad zdôrazňuje, že všetky vedúce funkcie sa obsadzujú cez výberové konania. Niektorých ľudí, ako napríklad Repkovú či Galla, však riadiacimi funkciami len dočasne poverili. Takáto metóda, ktorú zákon umožňuje, sa využíva pomerne často na viacerých úradoch – riaditelia posty obsadia len dočasne, pričom v zákonnej lehote sa potom vyhlási výberové konanie, v ktorom majú najväčšie šance obstáť práve tí, ktorí už danú prácu vykonávajú.

Situáciu na veľkokrtíšskom úrade nepovažuje bývalý šéf zrušeného Úradu pre štátnu službu Ľubomír Plai za ojedinelú. Pripomína, že podobne sa obsadzujú takmer všetky úrady po výmene každej vlády.

„Je to stále dookola o tom istom. Na Slovensku chýba inštitúcia, ktorá by zabezpečovala, aby prácu v štátnej správe dostali naozaj len tí najlepší,“ povedal. Súčasný zákon podľa neho negarantuje objektívnosť a nezávislosť výberových konaní. „Pri obsadzovaní pozícií neraz viac ako pracovné kvality uchádzača rozhoduje jeho stranícka príslušnosť či osobné známosti,“ poznamenal.

Na úrade práce je dnes 94 zamestnancov, všetkým klesli mzdy – bežným referentom o 1,6 a riadiacim pracovníkom o 5 percent. Bývalý riaditeľ úradu Dušan Boroš (Smer) personálne zmeny komentovať nechcel. „Ja som tam skončil, neskúmal som žiadne výmeny, tie sú v právomoci riaditeľa,“ povedal.

Zdôraznil však, že oveľa ťažšie vníma celkové znižovanie stavov zamestnancov. Počty ľudí na veľkokrtíšskom úrade práce sú podľa neho poddimenzované a súčasní pracovníci, najmä na niektorých úsekoch, až príliš vyťažení. „Práve toto považujem za chybný krok vlády,“ uzavrel Boroš.

5 debata chyba