Harabin menil sudcov v kauze Tipos účelovo, tvrdia ústavní sudcovia

Výmena troch sudcov v päťčlennom senáte Najvyššieho súdu SR, ktorý rozhodoval o nárokoch Lemikonu voči štátnej lotériovej spoločnosti Tipos, nebola v súlade s ústavou. O rozhodnutí ústavných sudcov Ľubomíra Dobríka, Jána Auxta a Rudolfa Tkáčika informuje denník Sme.

07.11.2011 09:40
Štefan Harabin Foto:
Predseda Najvyššieho súdu Štefan Harabin
debata (21)

Sudkyne Janu Zemaníkovú a Zuzanu Ďurišovú vymenil predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin ešte predvlani a sudcu Petra Dukesa len dva mesiace pred vynesením rozsudku. Ústavní sudcovia v rozhodnutí pripomenuli, že Harabin ich vymenil „po pridelení veci na jej prerokovanie a rozhodnutie“.

„Zákon nepočíta so zmenou rozvrhu práce z iných ako zákonných dôvodov, a to dokonca s takými dôsledkami, že dôjde k podstatnej zmene v obsadení senátu v už pridelenej veci. Takéto zmeny v rozvrhu práce by sa dali označiť prinajmenšom za účelové,“ píšu ústavní sudcovia o výmene členov senátu.

Advokátka Zuzana Čaputová, ktorá spolupracuje so združením Via Iuris, povedala, že vzhľadom na rozhodnutie Ústavného súdu SR je namieste zistiť, či nedošlo neústavnými zmenami v senáte aj k porušeniu povinnosti súdneho funkcionára, a teda k disciplinárnemu deliktu.

21 debata chyba