Odchádzajúca koalícia chce ešte zvoliť šéfa NKÚ a ombudsmana

Napriek tomu, že končiaca Radičovej vláda vyhlásila, že už nebude dávať žiadne personálne návrhy, predseda parlamentu Pavol Hrušovský rozhodol, že vypíše voľby na post ombudsmana a šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. Obom sa končí volebné obdobie tesne pred marcovými predčasnými voľbami.

13.11.2011 20:51
Dubovcová, SDKÚ Foto: ,
Novou ochrankyňou ľudských práv by sa mohla stať poslankyňa za SDKÚ a bývalá sudkyňa Jana Dubovcová.
debata (6)

Hrušovský využil, že posledná zmena ústavy umožňuje Národnej rade rozhodovať o personálnych otázkach bez ohľadu na postoj prezidenta. Ten podľa novely môže zastaviť vymenovanie štátnych funkcionárov len vláde, nie parlamentu.

Šéf OKS Peter Zajac uviedol, že ho rozhodnutie vyhlásiť voľby prekvapilo. „Myslel som si, že platí dohoda, že už sa až do volieb nebudú voliť žiadni noví štátni funkcionári,“ uviedol Zajac.

Hrušovský zdôvodňuje, že vypísanie voľby na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu mu ukladá zákon, podľa ktorého tak musí urobiť minimálne 30 dní pred skončením funkčného obdobia.

V prípade ombudsmana to zákon neukladá, no šéf parlamentu sa rozhodol voľbu vypísať. „Je tam legislatívno-technický problém, že po skončení funkčného obdobia nie je zo zákona určený zástupca, ktorý by vykonával štatutára,“ vysvetlil svoj krok Hrušovský.

V kuloároch sa spomína, že by sa novou ochrankyňou ľudských práv mala stať poslankyňa za SDKÚ a bývalá sudkyňa Jana Dubovcová. SDKÚ ju navrhla za kandidátku už v septembri. Dubovcová v piatok nedvíhala mobil, rovnako ani predseda poslaneckého klubu SDKÚ Jozef Mikuš či hovorca strany.

Ďalším kandidátom bol bývalý poslanec František Mikloško, ktorého presadzovalo OKS, ten však medzičasom prijal miesto na kandidátke Igora Matoviča. Ako vysvetlil, na jeho kandidatúru na ombudsmana sa nepodarilo získať širšiu podporu okrem vtedajšej štvorice OKS.

Opozičný Smer s voľbou problém nemá a tvrdí, že Hrušovský to dopredu s ním konzultoval. Či navrhne strana vlastných ľudí, je podľa hovorcu strany Erika Tomáša ešte predčasné hovoriť.

O kandidátoch budú strany ešte rokovať. Kým v prípadne ombudsmana padli aspoň nejaké mená, o šéfovi NKÚ vládne strany ešte nehovorili vôbec. Teoreticky by vo funkcii mohol pokračovať súčasný šéf NKÚ Ján Jasovský, ktorého nominovalo ešte v roku 2005 HZDS. Zákon mu umožňuje viesť úrad dve sedemročné funkčné obdobia po sebe. Hovorkyňa úradu Lenka Ištvánová naznačila, že by záujem mal.

„Je na poslancoch, či ho navrhnú,“ uviedla. Isté však je, že ak by sa parlamentu nepodarilo zvoliť nového šéfa NKÚ pred skončením jeho funkčného obdobia, Jasovský bude úrad viesť ďalej.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba